Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene voća
  • 19.06.2020. 16:30

Ove godine rod voća upitan, u nekim zasadima nijedne voćke?

Zbog ovako nepovoljne godine voćari bi mogli biti prinuđeni da dižu kredite kako bi uredno isplatili dobavljače ?!

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil (ilustracija)
  • 66
  • 15
  • 0

Nepovoljne vremenske prilike uslovile su da ova godina bude jedna od izazovnijih kada je riječ o proizvodnji voća. Situacija je takva da u zasadima pojedinih voćnih vrsta nema čak ni jednog jedinog ploda. Iz tog razloga ovogodišnji urod je u većoj mjeri desetkovan. 

Iz Udruženja voćara RS, navode da su postojeće vremenske prilike, sa učestalim padavinama, prilično nepovoljno uticale na voće. 

"Velika je vlaga u zemljištu, a i temperature su visoke pa smo primorani da pojačamo zaštitu biljaka, a shodno tome i troškovi proizvodnje su povećani. Iako ima malo roda, prinuđeni smo tretirati voće, ukoliko želimo iduće godine imati neke prinose", objašnjava Dragoja Dojčinović, predsjednik ovog Udruženja. 

U pojedinim voćnjacima nema ni jednog ploda

Kako kaže, proizvođači ni ne mogu očekivati velike prinose kada su u pitanju voćne vrste poput breskve, trešnje, ali ni šljive, kako navode Nezavisne

Što se tiče prinosa krušaka, on je manji za preko 50 odsto, u pojedinim područjima je i manji. Prema njegovim riječima, jabuka, koja je najviše zastupljena u voćnjacima, dati će manje prinose i do 60%, a ima čak i voćnjaka gdje nema niti jednog ploda, što je poražavajuća činjenica. Sve navedeno uticati će i na finalnu cijenu voća, koja će ove godine biti prilično visoka. Već sada se vidi po jagodama, ali i trešnjama i malinama da su cijene izuzetno visoke. 

Ugovoren otkup povrća kao olakšica poljoprivrednicma

Dojčinović navodi da je ovakvim stanjem najviše pogođeno Potkozarje. 

Ipak, nisu svi poljoprivredni proizvođači nezadovoljni. Iako je godina loša za voćare, povrtari su izuzetno zadovoljni. Prema procjenama Branka Mastala, predsjednika Udruženja povrtara RS, ove sezone zasijano je i do 30 odsto više povrća pa su u skladu s tim i očekivani prinosi bili veći. Povrću  sada nedostaje, kaže Mastalo, jedino malo sunca kako bi uspjelo pravilno sazrijeti.


Tagovi

Proizvodnja voća Dragoja Dojčinović Učestale padavine Očekivani prinosi Finalna cijena voća Branko Mastalo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]