Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južno voće
  • 17.11.2020. 11:40

Ove godine ostvaren značajan izvoz banana - je li reeksport zaista povoljan za BiH?

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prvoj polovini godine, izvezeno je datule u vrijednosti od skoro 390 hiljada KM, zatim banana u visini od 104.691 KM i na trećem mjestu grejpfruta čiji izvoz je realizovan u vrijednosti od 34.071 KM.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 157
  • 96
  • 0

U toku ove godine, voće koje je Bosna i Hercegovina najviše izvozila su banane, grejpfrut, ananas, kao i datule - netipične vrste za naše područje. 

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH (STK BiH), u prvoj polovini godine, izvezeno je datule u vrijednosti od skoro 390 hiljada KM, zatim banana u visini od 104.691 KM i na trećem mjestu grejpfruta čiji izvoz je realizovan u vrijednosti od 34.071 KM. Takođe, na strano tržište plasiran je i ananas, čime je ostvaren prihod od 18.620 KM. 

Iz ove ustanove zaključuju da u našoj zemlji nema odgovarajućih agroekoloških uslova za uzgoj pomenutih vrsta tako da uzrok ovakvih rezultata leži u reeksportu. Tačnije u sklopljenim ugovorima, prije svega sa zemljama CEFTA-e gdje se radi o uvozu radi izvoza koji je moguć u zoni slobodne trgovine. Kako dodaju, izvoz tropskog voća je značajno manji u poređenju sa njegovim uvozom. 

Prošle godine najviše se uvozila banana

Prema podacima STK BiH, u prvom polugodištu uvezli smo banana u vrijednosti od oko 32,5 miliona KM, datula od 3,5 mil. KM, grejpa nešto više od jednog miliona KM i ananasa u iznosu od 815 hiljada KM. 

Najviše uvozimo banane i citruse, a izvozimo krompir i maline

"U skladu sa informacijama sa kojima raspolažemo, uvoz južnog voća u prošloj godini bio je u vrijednosti od 133 miliona KM i to je sasvim razumljivo jer ovo naše područje nije odgovarajuće za proizvodnju navedenih vrsta. Pri tom se najviše uvozila banana, u iznosu od oko 61 mil. KM, u 2019. godini", navode iz STK BiH.

Sa druge strane, poljoprivrednike ne iznenađuje veliki uvoz južnog voća, međutim zabrinjava činjenica prekomjeran uvoz onih vrsta koje mogu uspjevati i kod nas, kao na primjer jabuke. 

Domaće mandarine lošijeg kvaliteta ?

"Cijene uvoznog voća su manje, ali je isto tako ono znatno lošijeg kvaliteta u odnosu na domaće. Takođe je i staro jer je dugo stajalo u hladnjačama", naveo je za Nezavisne Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Dodaje i da strani uzgajivači imaju velike podsticaje za izvoz, a kod nas to nije tako uređeno i iz tog razloga oni mogu čak i besplatno davati proizvode, za razliku od domaćih voćara

Porasla proizvodnja mandarina u BiH

Kada je riječ o reeksportu, Dojčinović smatra da to nije isplativo za našu zemlju. 

"Tu je riječ o izvozu koji je dozvolila vlast, a kasnije je i legalizovan. Tu mi gubimo jer je tad BiH samo tranziciona zemlja - nema poreza i naknada. Međutim, to nije samo slučaj sa južnim voćem, već i sa kruškom i jabukom. Mi smo već upozoravali na taj problem", istakao je Dojčinović i dodao da se od južnih voćnih vrsta, u BiH najviše uzgajaju mandarine.

Ipak, kako kaže, i one su u posljednjih nekoliko godina lošijeg kvaliteta tako da ih nema u ponudi ni za domaće tržište.


Tagovi

Južno voće Uvoz tropskog voća Agroekološki uslovi Izvoz ananasa Proizvođači voća Reeksport Dragoja Dojčinović Domaći voćari Uzgoj mandarina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]