Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz i izvoz
  • 07.08.2019. 09:30

Najviše uvozimo banane i citruse, a izvozimo krompir i maline

BiH je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više od 30 miliona kilograma voća i povrća u vrijednosti 66,5 miliona KM, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada smo izvezli 60,3 miliona KM voća i povrća.

Foto: Pixabay/thisishenk
  • 554
  • 12
  • 0

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, proteklih godina u porastu su i uvoz i izvoz voća i povrća u BiH. Ipak, pokrivenost uvoza izvozom je i dalje ogromna.

Tako je u BiH prošle godine od početka januara do kraja juna uvezeno više od 153,5 miliona kilograma voća i povrća u vrijednosti od gotovo 148,5 miliona KM. Ove godine uvezli smo voća i povrća više za 16,7 miliona KM, ukupno 163 miliona kilograma u vrijednosti od 165,2 miliona KM, navodi Klix

Najviše uvozimo banane i citruse

Već godinama BiH, kao i druge zemlje u regiji, najviše uvozi banane i voće iz porodice citrusa. U prvih šest mjeseci ove godine uvezli smo više od 27,5 miliona kilograma svježe ili suhe banane u vrijednosti od 33 miliona KM. Zemlje iz kojih tradicionalno najviše uvozimo banane su Slovenija, Ekvador, Holandija, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Kostarika.

Agrume, svježe ili suhe, i ove godine najviše smo uvozili iz Turske, Grčke, Italije i Španjolske. Ukupna vrijednost ovih voćki koje su stigle u BiH je veća od 21,6 miliona KM.

Kada je riječ o povrću, najviše smo uvezli svježeg ili rashlađenog krompira u vrijednosti 16 miliona KM, i to najviše iz Holandije, Srbije, Njemačke, Belgije i Hrvatske. Potom smo uvezli paradajza u vrijednosti 12,2 miliona KM iz Turske, Albanije, Italije, Makednije i Slovenije.

U prvih šest mjeseci 2019. uvezli smo i velike količine jabuka i krušaka, više od 24 miliona kilograma u vrijednosti od 11,9 miliona KM. Ovo voće smo u najvećim količinama uvezli iz Poljske, Italije i Belgije.

Krompri u Hrvatsku - krompir iz Hrvatske

Zanimljiv je podatak da je Hrvatska jedna od zemalja iz kojih uvozimo najviše krompira, ali i drugog voća i povrća, a u isto vrijeme našim susjedima izvozimo najviše krompira. U prvoj polovini ove godine ukupno smo izvezli 1,7 miliona kilograma krompira u vrijednosti od 1,8 miliona KM.

U prvoj polovini ove godine izvezli smo malina u vrijednosti 32,2 miliona KM, gotovo jednako kao u prvih šest mjeseci prošle godine koja je bila rekordna po izvozu malina. Međutim, ne nadaju se poljoprivrednici istom rezultatu do kraja 2019. godine.

U BiH samo dvije grane industrije gdje je izvoz veći od uvoza, a toliko potencijala

"Pola malinjaka je uništeno. Puno manje će biti i otkupa, tako da se nema šta ni izvesti. Istina je da je ove godine puno bolja cijena u otkupu malina pa je pitanje da li će ljudi vraćati malinjake. U ovoj državi ništa nije sigurno, a svima je poznato koliko vlasti ne brinu za svoju proizvodnju i poljoprivredu. Izdvaja se vrlo malo sredstava za podsticaje u poljoprivredi, tako da naš poljoprivrednik ne može biti konkurentan ni sam sebi, a kamoli nekome iz Hrvatske koja godišnje izdvaja milijardu maraka za podršku poljoprivredi, ima pristup evropskim fondovima. Još oni koji izvoze u Hrvatskoj imaju dodatne podsticaje, a kod nas nema ničega, samo namet za nametom", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Pozitivan trend izvoza jabuka i krušaka

Pozitivno je ipak što se i dalje nastavlja dobar trend izvoza jabuka i krušaka kojih smo u prvih šest mjeseci 2019. izvezli u vrijednosti 14,7 miliona KM, od čega gotovo 14 miliona KM u Rusiju.

Izvezli smo i 903 kilograma marelica, trešanja i višanja, 605.719 kilograma salate, 469.876 kilograma kupusa i karfiola, 64.025 kilograma luka, bijelog luka i poriluka, 23.845 kilograma krastavaca. Ukupno, BiH je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više od 30 miliona kilograma voća i povrća u vrijednosti 66,5 miliona KM, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada smo izvezli 60,3 miliona KM voća i povrća.


Tagovi

Izvoz Uvoz Vanjskotrgovinska komora Nedžad Bićo Izvoz krompira Izvoz malina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.