Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đenđang
  • 18.11.2022. 16:30

Otvoren Demonstrativni centar za kinesku poljoprivrednu opremu

Aktivnosti na kojima će raditi tri institucije, pored ostalog, uključuju zajedničku obuku o primjeni i održavanju poljoprivredne mehanizacije i sigurnosti hrane

Foto: UNIBL
  • 47
  • 26
  • 0

U kineskom gradu Đenđang otvoren je Demonstrativni centar Istočne Evrope za kinesku poljoprivrednu opremu, realiziran kroz trilateralnu saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta Điangsu. Centar je otvoren u okviru Foruma za međunarodnu saradnju i razvoj poljoprivrednog osavremenjivanja "Pojas i put". 

Aktivnosti na kojima će kroz njega raditi ove tri institucije, pored ostalog, uključuju zajedničku obuku državnih službenika i predstavnika istraživačkih ustanova i kompanija o primjeni i održavanju poljoprivredne mehanizacije i sigurnosti hrane. Planirana su i zajednička istraživanja s fokusom na poljoprivredne i prehrambene tehnologije i nove ekonomije s novim industrijama i poslovnim modelima u kontekstu nove industrijske revolucije.

Međunarodni skup u Sarajevu: Sistem lokalne proizvodnje hrane u eri globalnih izazova

"Također, plan je i da se radi na organizaciji svjetskog foruma o poljoprivrednoj mehanizaciji i prehrambenoj tehnologiji. Planirana je i izgradnja mreže međunarodnih i nacionalnih industrijskih lidera, stručnjaka za industrijski dizajn. Radit će se i na usvajanju novih znanja iz oblasti poljoprivrede, a koji će biti od velike koristi u budućem radu nastavnicima i saradnicima Poljoprivrednog fakulteta", saopćeno je iz Univerziteta u Banjoj Luci.

Svečanoj ceremoniji u Đenđangu prisustvovao je, online, i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Miroslav Malinović


Tagovi

Kineska poljoprivreda Demonstrativni centar Istočne Evrope Univerzitet u Banjaluci Miroslav Malinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.