Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup maline
  • 29.08.2020. 09:30

Otkupna cijena maline ove godine 3,5 KM/kg - zadovoljni i hladnjačari i voćari

U proteklom periodu, od prije par godina, niska otkupna cijena dovela je do toga da su mnogi uništavali zasade i odustajali od uzgoja, iako su imali velika ulaganja. 

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.383
  • 297
  • 0

Poljoprivredni proizvođači koji uzgajaju malinu u Republici Srpskoj nemaju razloga za brigu jer su neki hladnjačari naveli da će za kilogram ovog voća platiti cijenu od 3,5 KM. Ovaj iznos pomoći će malinarima da ostvare odgovarajuću zaradu i sačuvati domaću proizvodnju. 

U proteklom periodu, od prije par godina, niska otkupna cijena dovela je do toga da su mnogi uništavali zasade i odustajali od uzgoja, iako su imali velika ulaganja. 

Hladnjača "Agro dr" prva je u četvrtak saopštila visinu otkupne cijene za malinu i ponudila poljoprivrednicima cifru koja im je prihvatljiva, navodi Glas Srpske

Većina otkupljenog voća je isplaćena

"Ponudio sam 3,5 KM/kg sa PDV-om. Ako voćar donese urod, platiti ćemo toliko. Ukoliko moja vozila idu po maline, onda će od cijene biti odbijeni samo troškovi prevoza. Ipak, voće je već u hladnjači. Otkupili smo u prosjeku 800 tona maline i oko 200 tona kupine", navodi Petko Rankić, vlasnik hladnjače. 

Proizvodnja maline ima dobru šansu u BiH

Dodaje da je većina otkupljenog voća uglavnom isplaćena i da će ostatak biti plaćen u toku narednih par dana. Prema njegovoj procjeni, ove sezone otkupljeno je manje količina nego što je to planirano zato što je i rod navednih voćnih vrsta bio manji nego prošlogodišnji. 

Kako kaže, sačekao je i da neko drugi da ponudu za cijenu, ali uglavnom se svi premišljaju i kalkulišu tako da je on prvi dao prijedlog. "Poljoprivrednici su izgleda zadovoljni sumom, a ja opet smatram da je to realna otkupna cijena. Ipak, ove godine je i urod podbacio pa sam dao malo veći iznos. Nadam se da će sve strane biti zadovoljne", pojašnjava hladnjačar

Manji je urod, ali je kvalitet bolji

Dodaje da na prostoru regije Birač nije bilo više od 3.000 tona malina ove sezone, što je za nekih 30 odsto manje, ali ipak voće je odličnog kvaliteta. Takođe ističe kako tržište za malinu postoji tako da plasman ove voćne vrste nije upitan. 

Izvoz voća: I dalje dominira malina, cijene bilježe rast

"Najviše izvozim na tržište zapadne Evrope i nema razloga da čekamo sa tim ili da se još dvoumimo oko cijene", poručuje Rankić, čija je hladnjača kapaciteta oko 2.000 tona. 

Ipak, cijene još uvijek nisu svi definisali. Sarajevska firma "Herbos Natura" nije odredila visinu, ali trenutno je u toku berba sorte polka mada ni sorta miker nije još uvijek obrana pa kako ti poslovi još uvijek traju, visinu otkupa odrediti će u narednim danima. 


Tagovi

Proizvodnja maline Otkupna cijena Malinari Hladnjačari Izvoz maline Petko Rankić Odgovarajuća zarada Berba maline Tržište zapadne Evrope


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.