Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika
  • 03.09.2020. 07:30

Otkrivena mikroplastika u ljudskom organizmu i tkivu

Naučnici su je pronašli u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezine i bubrega, organa za koje je vjerovatno da su joj izloženi te da je mogu filtrirati ili na sebe privući tako sitne čestice.

Foto: Jumpstory
  • 46
  • 8
  • 0

Tim naučnika koji je proučavao ljudske organe, u svih 47 ispitanih uzoraka otkrio je kontaminaciju mikroplastikom, objavilo je Američko hemijsko društvo (ACS), dodajući kako je ovo prvo istraživanje tog tipa. 

"Mikroplastiku i nanoplastiku koja zagađuje okoliš možete pronaći na gotovo svim lokacijama u svijetu. U samo nekoliko decenija korištenja shvatili smo da od nje imamo više štete nego koristi te je danas možemo smatrati prijetnjom za okoliš, kao i za zdravlje ljudi i životinja“, rekao je doktor nauka Charles Rolsky, koji je rezultate studije iznio na sastanku članova ACS-a. 

Sedmično pojedemo pet grama plastike? Ima je i u pivu!

Pronašli su je u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezine i bubrega, organa za koje je vjerovatno da su joj izloženi te da je mogu filtrirati ili na sebe privući tako sitne čestice. Otkrili su desetine vrsta plastičnih komponenti, uključujući polietilen koji se koristi za izradu vrećica i polietilen tereftalat (PET) kod boca.

U svim ispitanim uzorcima pronađen je i bisfenol A (BPA), hemikalija koja se koristi u izradi ambalaže za pakovanje hrane, uprkos tome što su stručnjaci odavno upozorili na njenu štetnost za zdravlje ljudi.

Zabrinjavajući podatak?

Direktna opasnost po ljudsko zdravlje od mikroplastike iz kozmetičkih proizvoda, poput pilinga ili gelova za tuširanje malo je vjerovatan, smatraju naučnici njemačkoga Državnog instituta za procjenu rizika, pojašnjavajući da mikročestice takve veličine ne mogu prodrijeti kroz kožu, no upozoravaju da one ipak završavaju u okolišu, gdje ih najčešće progutaju životinje.

No, treba li ljude zabrinjavati visoka učestalost detekcije plastičnih komponenti u ljudskim tkivima?

"Ne želimo biti paničari, no zabrinjavajući je podatak po kojem sav taj nerazgradivi materijal kojeg ima svuda, može ući u ljudske organe i tkiva i ondje se nataložiti. Još nam nije u potpunosti poznat potencijalno štetan učinak na ljudsko zdravlje“, kaže Varun Kelkar, student zadnje godine biohemije na Univerzitetu u Arizoni, koji je učestvovao u istraživanju.

Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova!

Premda ima indicija po kojima plastične hemikalije mogu oštetiti probavne organe ili podstaknuti razvoj upala, naučnici kažu da je potrebno sprovesti dodatne studije kako bi se sa potpunom sigurnošću procijenio rizik koji ona predstavlja za ljude.

Neka ranija istraživanja otkrila su mikroplastiku u probavnom sistemu životinja te u njihovoj krvi, limfi i u jetri.


Tagovi

Mikroplastika Istraživanje Ljudski organizam Polietilen Bisfenol A Tkivo Američko hemijsko društvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.