• Hidrogel
  • 02.07.2020. 17:00

Organski hidrogel dobar u borbi protiv suše

Pomiješan sa zemljom hidrogel može upiti do 95 odsto vode i tako uštediti i do 40 odsto navodnjavanja. Tako što materija upija kišnicu može se djelovati protiv suše i riješiti neredovno snabdjevanje vodom. Čak se pomoću hidrogela i pješčana podloga može iskoristiti i obrađivati.

Foto: Eurocomm-PR (ilustracija)
  • 119
  • 9
  • 0

Poznato je da hidrogelovi mogu upijati veliku količinu vode i da je ponovo polako otpuštaju u okolinu. Bečki istraživači nedavno su razvili hidrogel koji se zasniva na drvetu. Ovaj proizvod ne samo da obezbjeđuje vlagu poljoprivrednim biljkama, već i dohranu i tako poboljšava kvalitet tla, navodi Eurokomm-PR u svom saopćenju.

Hidrogelovi su napravljeni od polimernih materija koje se sastoje od ogromnih molekula. Gibson Nijanhongo i tim stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beču dobili su materiju koja se potpuno sastoji od prirodnih sirovina.

Hidrogel: Sredstvo kojim rješavamo nedostatak vlage u zemljištu

"Hidrogel se sintetizuje iz lignina kojega ima u svim drvenastim biljkama. Radi se o organskim polimerima koji se sakupljaju u ćelijski zid biljke i tako dovode do lignifikacije (odrvenjavanja) ćelije", objašnjava Nijanhongo.

Ušteda na navodnjavanju

Pomiješan sa zemljom hidrogel može da upije do 95 odsto vode i tako uštediti i do 40 odsto navodnjavanja. Tako što materija upija kišnicu može se djelovati protiv suše i riješiti neredovno snabdjevanje vodom. Čak se pomoću hidrogela i pješčana podloga može iskoristiti i obrađivati.

"Drugačije nego standardni hidrogelovi, ovaj inovativni proizvod je potpuno organski razgradiv i poboljšava kvalitet tla tako što ono postaje propusnije, bolja je gustina, struktura, tekstura i sadrži više humusa."

Hidrogel dostupan u suvom obliku

Materija, takođe, može da upija đubrivo ili zaštitna sredstva i tako poveća efikasnost i smanji opterećenje životne sredine. Hidrogel ima potencijal da u čitavom svijetu promijeni poljoprivredu. Na međunarodnom nivou tri četvrtine poljoprivrednika potpuno zavise od padavina.

Suša prijeti Europi i ove godine?

Međutim, globalno zagrijavanje vodi ka neredovnim padavinama, dugim sušnim periodima, stvaranje pustinja i gubitak obradivog tla, što ugrožava sredstva za život poljoprivrednika. Bečki istraživači patentirali su organski hidrogel koji je raspoloživ u suhom obliku kao granulat ili prah i traže zainteresovana preduzeća za izlazak na tržište.


Tagovi

Hidrogel Vlaga u zemljištu Gibson Nijanhongo Navodnjavanje Suša Obradivo zemljište


Autorica

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...