Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreća u klaonici
  • 23.01.2023. 15:00

Omamljena svinja usmrtila kineskog mesara

Postavlja se pitanje zašto je jedna osoba imala dva zaduženja. Od klaonica se traži da preispitaju sigurnost radnika koji rade na ovim poslovima

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 59
  • 9
  • 0

U Hong Kongu se desila nesreća u klaonici pri čemu je život izgubio 61-godišnji mesar. Njega je udarila omamljena svinja, izvještava Today Line.

Vijest je uzbunila širu javnost, a njegovi kolege ističu da nikada nisu čuli za ovakav slučaj.

Da li se nesreća mogla izbjeći?

Prema izvještaju, mesar je omamio svinju električnim udarom, ali se ona trgnula i iznenada ga udarila. On je pao na sjekač za meso koji mu je presjekao arteriju. Nesretni čovjek je hitno prevezen u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.

Navodi se da je jedna osoba istovremeno bila zadužena i za omamljivanje i za klanje. Udar od tri sekunde elektrošokerom u stražnji dio vrata svinje teže od 100 kilograma trebao je da ju potpuno omami.

No, vrsta uređaja koju je koristio ovaj mesar inače se ne upotrebljava u konvencionalnim proizvodnim linijama. Navodi se da omamljivanje tako velike svinje traje i do 20 sekundi, jer električni udar neće djelovati. Postavlja se pitanje zašto je jedna osoba imala dva zaduženja. Od klaonica se traži da preispitaju sigurnost radnika koji rade na ovim poslovima. 

Ne dovodite sebe u opasnost

Upotreba omamljivača olakšava rad kod klanja svinja, a radnici su pošteđeni maltretiranja i borbe sa životinjom. No, treba paziti da se kod omamljivanja svinji prilazi u miru. Smanjuje se nivo stresa što daje bolji kvalitet mesa.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Postoje mnogobrojne tehnike, a najviše se koriste namjenski pištolji i električni uređaji. U zavisnosti od tipa električnog uređaja djeluje se na glavu, mozak, ili na srce. Životinja pada, dolazi do zaustavljanja ritma disanja, noge se grče, glava pada prema nazad, a očne jabučice ostaju ukočene do 20 sekundi. Svinja udara nogama i polako se opusti.

Klanje treba provesti za 20, najviše 60 sekundi.


Tagovi

Nesreća Omamljivanje svinja Klaonica Sigurnost radnika Nesreća u svinjcu Klanje svinja Omamljivač Vrste omamljivača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete