Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radnici migranti
  • 24.09.2020. 15:00
  • Njemačka

Ogromna racija u Njemačkoj: 800 policajaca traži ilegalne radnike

Više od 60 poslovnih i stambenih prostora dvije osumnjičene firme za preradu mesa pretreseno je zbog sumnje da su krijumčarili radnike iz istočnoeuropskih zemalja.

Foto: JumpStory
  • 191
  • 60
  • 0

Opsežna koordinirana racija u Njemačkoj je započela u srijedu, oko 4 sata ujutro. Oko 800 službenika pretreslo je više od 60 poslovnih i stambenih prostora u pet saveznih država, priopćila je tamošnja policija. Ova akcija sprovedena je u sklopu istrage koja se bavi krijumčarenjem stranaca koji rade u industriji pakovanja mesa.

U središtu su istrage dvije kompanije za koje se sumnja da su radnike ilegalno dovele u ovu zemlju kako bi radili u postrojenjima za preradu. Pretpostavlja se da su optužene firme dovele ljude iz istočne Europe sa lažnim dokumentima, krijumčareći tako najmanje 82 osobe u proteklih šest mjeseci.

Njemačka zabranjuje podugovore za zaposlene u klaonicama

"Policija pokušava privesti na ispitivanje više od 80 stranih radnika, uglavnom iz zemalja koje nisu članice EU, poput Ukrajine i Bjelorusije", kazao je predstavnik savezne policije.

Dodao je kako je tokom racije trebalo osigurati što više dokaza poput platnog prometa, poslovne evidencije i dokumentacije optuženih poduzeća. Prema istražiteljima, do sada je zaplijenjena imovina u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Neki radili i kao lažni studenti

Istrage su usmjerene protiv deset glavnih osumnjičenih u starosti od 41 do 56 godina. Među njima je osam muškaraca i dvije žene iz Njemačke, Poljske i Ukrajine, a sumnja se da su krivi za krijumčarenje i falsifikovanje dokumenata.

Samo u Weißenfelsu službenici su pretražili 49 smještaja za radnike. "Na ovom smo području pronašli oko 20 ljudi koji su između ostalog započeli svoj posao kao lažni studenti. To znači da su dobili lažne potvrde od posrednika", tvrdi Jens Damrau iz Federalne policije za bild.

Radnici će biti ispitani i identificirani, a onim ilegalno dospjelim prijeti protjerivanje iz Njemačke.

Zbog teških uslova rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Podsjećamo, njemački sektor mesne industrije ove se godine našao na udaru kritika zbog široke upotrebe radnika migranata iz istočne Europe jer se sumnjalo da neprikladan smještaj i loš nadzor ubrzavaju izbijanje koronavirusa među njima.


Tagovi

Njemačka Radnici migranti Šverc Falsifikovanje Ilegalni radnici Prerada mesa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.