Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo
  • 03.10.2021. 16:15

Održana naučna konferencija "Selo i poljoprivreda" - šta nam donosi?

Radi se na povećanju subvencija za farmere, da se širi kanalska mreža i gdje god može, da se radi na promociji domaće poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Depositphotos/Strelkov73 (ilustracija)
  • 114
  • 30
  • 0

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta "Bijeljina" prije dva dana održana je četvrta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Selo i poljoprivreda", kojoj je prisustvovao i prvi čovjek ovog grada, Ljubiša Petrović.
 
"Bez sela nema razvoja, a bez proizvodnje hrane nema opstanka čovječanstva. Veoma je važno što smo na ovom skupu imali priliku da čujemo rezultate istraživanja velikog broja naučnih radnika, kako iz naše zemlje tako i iz regiona", napomenula je rektor ovog Univerziteta, Gorica Cvijanović.
 
Gradonačelnik Bijeljine istakao je značaj udruživanja poljoprivrednika u zadruge koje će omogućiti efikasan zajednički nastup na tržištu, kao i važnost njihove edukacije, upotrebe novih tehnologija i odgovarajućih podsticaja poljoprivredi, stoji na zvaničnom sajtu Grada Bijeljina.

Možemo li biti konkurentni na regionalnom tržištu ?

"Naš grad trudi se da, na nivou lokalne zajednice, što više pomogne poljoprivrednim proizvođačima, kako bi postali ravnopravniji učesnici na tržištu bar sa kolegama u regionu", ukazao je Petrović.

On takođe navodi da se povećavaju subvencije za farmere, širi se kanalska mreža i gdje god može, radi se na promociji domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Nedavno smo pokrenuli aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla našeg kupusa. Naravno, sve što radimo je ograničeno postojećim budžetskim okvirom, ali i razjedinjenim tržištima, političkom i ekonomskom nestabilnošću, manjkom savremenih tehnologija i neslogom samih proizvođača", ukazao je gradonačelnik Bijeljine.

Trbuhom za kruhom: Hoće li nam sela ostati pusta i bez mladih ljudi?

Podsjetimo, proizvodnja hrane zahtjeva pristupne puteve, transport robe i proizvoda, struju za preradu, zatim skladištenje, kontinuiran pristup vodi, internet, kao i prodaju proizvoda i slično. Ako sve pobrojano ili jedno od navedenog nedostaje, kako motivisati mlade da ostanu na selu i žive od svog rada. Ljudi idu tamo gdje imaju više šansi i bolje uslove za rad.

Stoga svaka pretpostavka o razvoju ruralnih sredina i sprečavanju odumiranja sela mora poći od činjenice da država kroz razvojne programe i projekte prvo treba obezbijediti osnovnu infrastrukturu.

Mnogi su izazovi u poljoprivredi, međutim ona se danas mijenja i to jako brzo. Postaje digitalna, precizna sa jako puno dostupnih, a jeftinih inovacija. Taj novi oblik koji poprima može biti samo jedan od motiva da mladi ipak krenu sa biznisom i ostaju i razvijaju seoske sredine.

Mali vjetar u leđa od strane države bio bi ogromna olakšica naročito za svaki početak.


Tagovi

"Selo i poljoprivreda" Udruživanje poljoprivrednika Povećavaju subvencije Konkurentnost poljoprivrednika Tržište Ljubiša Petrović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !