Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna katastrofa
  • 07.03.2020. 16:30

Održan sastanak nadležnih na temu problema komunalnog otpada

U Sarajevu je održan juče sastanak relevantnih institucija za pronalaženje rješenja povodom pitanja komunalnog otpada u Mostaru. Ova situacija sve više poprima razmjere prirodne katastrofe, epidemiloških razmjera.

Foto: Vlada FBiH
  • 73
  • 4
  • 0

Juče je u Sarajevu održan sastanak gradonačelnika Grada Mostara, Ljube Bešlića, federalne ministrice okoliša i turizma, Edite Đapo, direktora Agencije za vodno područje Jadrana, Damira Mrđena i direktora JP Deponije Mostara, Abdurahmna Bećirovića. Tema sastanka bila je aktualna situacija komunalnog otpada u Mostaru, ali i šire, kao i njeno rješavanje i zbrinjavanje otpada, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Kako je ocijenjeno, ukoliko se ovaj problem prepusti slučaju, gradu prijeti prirodna katastrofa, epidemioloških razmjera. Razlog ovome je nemogućnost daljeg odlaganja na gradsku deponiju. Da bi se postigli neki rezultati, neophodno je da gradske, ali i kantonalne vlasti postignu dogovor sa građanima, odnosno najbolje riješenje jer je već danima blokiran ulaz na deponiju, kao i odvoz otpada, kako ocjenjuje ministrica okoliša.

Predstavnici Federalnog minitarstva predložili su nekoliko mogućnosti za riješenje ove situacije. Krajnji cilj svakako je zaštita zdravlja ljudi i okoliša. Fokus za naredni period je pronalaženje kompromisa, za sve strane.

Pronalaženje kompromisa, za dobrobit svih

JP Deponija, iz Mostara trebalo bi da ima pripremljenu dokumentaciju, kako bi znali pravilno postupiti u daljem postupku izdavanja potrebnih akata.

Kako je Đapo istakla, Federalnom ministarstvu je prioritet zaštita okoliša i zdravlje ljudi, što i jeste njegova primarna funkcija.

Podsjećamo da je prošlo ljeto, takođe bilo aktualno pitanje otpada i to čitavog regiona. Činjenica je da velike količine životinjskog otpada obično završe na deponijama ili u rijekama, što dugoročno gledano, predstavlja globalni problem. 

Životinjski otpad postaje problem čitavog regiona


Tagovi

Problem otpada Zaštita okoliša Deponija Federalno ministarstvo okoliša Prirodna katastrofa Epidemiološke razmjere Ljuba Bešlić Edita Đapo Damir Mrđen Abdurahman Bećirović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...