Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dogovorene mjere
  • 30.08.2022. 12:00

Održan sastanak na zbrinjavanju animalnog otpada iz maloprodajnih lanaca

Dogovorene su aktivnosti u vezi postupanja s proizvodima animalnog porijekla u maloprodajnim trgovinskim lancima koje treba adekvatno zbrinuti te sistem otpremanja prema odobrenim objektima

Foto: FMPVŠ
  • 112
  • 49
  • 0

Zbrinjavanje otpada animalnog porijekla, o čijem je neadekvatnom tretiranju u BiH, Agroklub pisao prije dva mjeseca, čini se da je konačno stiglo na "dnevni red"nadležnih ministarstava. Naime, o ovoj temi, konkretnije o otpadu iz maloprodajnih lanaca i potrebi zaštite potrošača i građana FBiH, jučer se razgovaralo u Vladi FBiH.

Sastank je organizirao ministar poljoprivrede FBiH Šemsudin Dedić, a prisustvovali su i federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca FBiH, koje je iniciralo susret, Adnan Smailbegović i Mario Nenadić, glavni Federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić te predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora Nihad Imširović.

Dogovorene aktivnosti

Kako je navedeno, dogovorene su aktivnosti u vezi postupanja s proizvodima animalnog porijekla u maloprodajnim trgovinskim lancima koje treba adekvatno zbrinuti te sistem otpremanja prema odobrenim objektima za prihvat navedenih proizvoda i njihovu daljnju otpremu.

"Dogovorene su i zajedničke aktivnosti na implementaciji ovih mjera kao i buduća saradnja i aktivnosti na unapređenju ovog vrlo bitnog segmenta koji se tiče zaštite i zdravlja potrošača u Federaciji BiH", navedeno je u saopćenju.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH pohvalili su "proaktivan pristup resornog federalnog ministarstva na promptnom djelovanju" te pronalasku adekvatnog rješenja kojim se daju smjernice za postupanje resornim kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast veterinarstva u vezi s postupanjem kod prijave subjekata za registraciju objekata za sakupljanje i zbrinjavanje animalnog otpada.

Inspekcija će na teren

Federalna uprava za inspekcijske poslove vršit će kontrolu i nadzor nad provođenjem dogovorenih mjera. Inače, koje mjere i rješenja su dogovoreni, nije objavljeno. 

Podjetimo, u Bosni i Hercegovini se godišnje proizvodi 40.000 tona animalnog otpada, koji se na nivou cijele države još uvijek ne tretira kao nusproizvod životinjskog porijekla. Propisi, urađeni po evropskim standardima, postoje, ali na papiru. U praksi je još uvijek na djelu primitivan način upravljanja ovom sirovinom.


Tagovi

Animalni otpad Zbrinjavanje animalnog otpada Maloprodajni lanci Šemsudin Dedić Edita Đapo Anis Ajdinović Nihad Imširović Adnan Smailbegović Mario Nenadić Nermin Smajlagić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete