Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti/sufinansiranje
  • 08.06.2020. 13:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Odobren grant za obnovu sistema vodosnabdjevanja

Sredstva će biti korištena za finansiranja rekonstrukcije postojećih azbestnih cijevi i poboljšanje sistema vodosnabdijevanja. Na ovaj način biti će riješen problem nedostatka vode u gradskoj zoni koji je posebno izražen u sušnim periodima, u kakvom se trenutno nalazimo.

Foto: Jelena Lukić (ilustracija)
  • 73
  • 5
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prije par dana dala je saglasnost za prihvatanje granta Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt vodosnabdijevanja Gradačca. Ovom odlukom Federacija BiH prihvata sredstva namijenjena za finansiranje navedenog projekta, po Ugovoru o grantu zaključenom između naše države i EBRD-a, koji se odnosi na investicijska sredstva iz Programa zajednički fond za zapadni Balkan - WBIF, u iznosu od 1.992.500 eura.

Novac će biti korišten za finansiranje rekonstrukcije postojećih azbestnih cijevi i poboljšanje sistema vodosnabdijevanja, nedovoljnog kapaciteta i trošne mreže u središnjem gradskom području Gradačca, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

U toku su radovi na sistemu vodosnabdjevanja

Iz Ureda Vlade potvrđuju da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno Nacrt ugovora o grantu. Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i grad Gradačac, svako u okviru svoje nadležnosti.

Sprovođenje Ugovora o grantu ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona, a u periodu njegove realizacije, u budžetu Federacije BiH nije potrebno osigurati sredstva za dodatno sufinansiranje.

Data je saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH i Podugovora o grantu između FBiH i grada Gradačca za ova sredstva, a za njihovo potpisivanje je ovlaštena federalna ministrica finansija.

Otpadne vode neće više zagađivati naš okoliš?

Nakon što je prije nekoliko dana potpisan aneks na ugovor T2, koji se tiče nastavka izgradnje sistema vodosnabdjevanja u ovom gradu, započeti su radovi na realizaciji istog. Ovaj ugovor odnosi se na spajanje "južnog dijela sistema", odnosno na izvorištu Domažić, sa postojećim sistemom vodosnabdjevanja u sjevernom dijelu Gradačca, na izvorištu Okanovići.

Rješenje za sušni period u kom senalazimo?!

Trenutno radovi se izvode na području mjesne zajednice Lukavac Gornji, tačnije na dionici od rezervovara Humke koji će preko naselja Bajramovići i Toka biti povezan s južnim vodovodom u MZ Kerep, stoji na zvaničnoj stranici Grada Gradačac.

Dužina buduće trase dionica rezervoar Humke(R4)-Kerep iznosi osam kilometara, a dužina planiranog potisno - distributivnog cjevovoda je 12 kilometara. Vrijednost dodatnih radova dionice Kerep - rezervoar Humke (R4) je 838.446,57 EUR.

Rok za izvođenje radova je 90 dana, a njihovim završetkom biti će riješen problem nedostatka vode u gradskoj zoni koji je posebno izražen u sušnim periodima, u kakvom se trenutno nalazimo.


Tagovi

Sistem vodosnabdjevanja Investicijski grant Dodatno sufinansiranje Federalno ministarstvo finansija Evropska banka Grantovi Sušni period


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁