Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voda
  • 16.04.2020. 19:00

Otpadne vode neće više zagađivati naš okoliš?

Vlada FBiH donijela je odluku o uslovima ispuštanja otpadnih voda u prirodne recipijente. Šta to znači za životnu sredinu i u kojoj mjeri će to uticati na nas?

Foto: Pixabay / Thoxuan99 (ilusttacija)
  • 117
  • 23
  • 0

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je Uredbu o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sistem javne kanalizacije, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Cilj organizovanja i sprovođenja mjera i aktivnosti na zaštiti okoliša, utvrđenih ovom uredbom, jeste postizanje zaštite životne sredine od štetnih uticaja ili djelovanja zagađenja, a koje je izazvano komunalnim i tehnološkim otpadnim vodama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Odgovorno postupati sa prirodnim izvorima vode

Strateškim i planskim vodnim dokumentima (Strategija upravljanja vodama Federacije BiH 2010. - 2022.) i planovima upravljanja vodama za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora, koji su usvojeni odlukama Vlade za period 2016.-2021. godina, utvrđeni su ciljevi postizanja dobrog stanja pripadajućih vodnih tijela, te je obrađena oblast zaštite voda od komunalnih i tehnoloških otpadnih tekućina, čime je ukazano na loše stanje u oblasti zaštite od zagađenja od otpadnih voda s naznakom pravaca kojim treba djelovati, uz podršku ostalih sektora koji se bave sličnim problemima negativnog uticaja. 

Za prekršaj Zakona o zaštiti okoliša od 500 do 50.000 KM?

S tim u vezi, utvrđena je obaveza da Uredba o uslovima ispuštanja otpadnih voda u prirodne recipijente i sisteme javne kanalizacije u Federaciji BiH bude dorađena u skladu s najnovijim promjenama zakonodavstva EU u ovoj oblasti i pri tome budu propisane granične vrijednosti, posebno za sve pojedinačne grupe industrijskih zagađivača, odnosno specifični parametri za pojedinačne tehnološke djelatnosti u okviru kojih se proizvode opasne i štetne materije. To uključuje i granične vrijednosti za ispuštanje onečišćenih voda od padavina, što je i obaveza prema Zakonu o vodama, a što do sada nije bilo učinjeno.
 


Tagovi

Otpadne vode Prirodni recipijenti Zaštita okoliša Zaštita voda Komunalne vode Tehnološke otpadne vode Zakon o vodama Štetne materije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !