Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 13.02.2019. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Odluka je pala - ide se u protest

Federalni budžet još uvijek nije usvojen. Zbog toga će poljoprivrednici u Federaciji BiH, u utorak 19. februara održati mirni protest ispred zgrade Parlamenta.

Foto: Bigstockphoto/grigvovan
  • 283
  • 71
  • 0

"Čekati ili reagovati, pitanje je sad... budžet za ovu godinu još nije ni blizu usvajanja", napisalo je Udruženje poljoprivrednika FBiH u ponedjeljak, 11. februara na svojoj Facebook stranici, misleći na organiziranje protesta zbog neusvajanja budžeta u Federaciji BiH. 

Komentarima ispod ovoga statusa poljoprivrednici su pokazali rezigniranost, što najbolje pokazuje ovaj komentar: "Koliko puta je narod izlazio na proteste, borci, poljoprivrednici i ostali pa opet ništa ili malo nešto bude. Kakva je država kada neko mora izlazit na proteste da dobije svoje mizerno pravo. To ko da svi mi sadaku tražimo, oni malo bace i mi kažemo hvala gospodo pa opet u krug. Sramota od države."

Ipak se odlučili za protest

Dan poslije, u utorak, 12. februara odluka je ipak pala - ide se u proteste. Naime, udruženje je Policijskoj stanici Centar (Sarajevo) podnijelo Zahtjev za odobrenje protestnog-mirnog okupljanja poljoprpivrednih proizvođača FBiH ispred zgrade Parlamenta, na Trgu Bosne i Hercegovine, a koje bi se održalo 19. februara 2019. u terminu od 11 do 13 sati

Kao razlog navode nezadovoljstvo neusvajanjem Federalnog budžeta jer poljoprivrednici trpe ogromne gubitke, a neusvajanjem budžeta ti će gubici biti mnogo veći. 

Podsjetimo, Udruženje na ovo stanje je reagiralo čitav januar. Krajem prošlog mjeseca najavili su blokadu centrala političkih stranaka, a tada su dali rok do 31. januara. 

Ništa od poticaja u Federaciji BiH, budžet neće biti usvojen?

Nakon toga je održan sastanak na kojem je zaključeno kako će sa najavljenim protestima sačekati još deset dana, da se konstituiše Dom naroda FBiH. Prošlo je i više od 10 dana, ništa se nije promijenilo pa su poljoprivrednici ipak odlučili protestirati. 

Mirno i dostojanstveno, bez blokade saobraćajnica

No, koliko strpljenja i poštovanja prema drugima, svojim sugrađanima imaju, pokazuje i ova obavijest na FB stranici Udruženja:

"Ova zemlja/država, kakva je god, voljeli je ili ne, ona je naša... Ona ima svoje zakone i procedure koje se moraju poštovati. Često se desi da se sve to krši, što od političara, što od samih građana. I onda dođe vrijeme da se neke stvari NE mogu drugačije rješavati nego protestom. Protest je legitiman čin izražavanja nezadovoljstva. Protest bi po meni trebao da bude miran i dostojanstven, bez da se smeta ostalim članovima ovoga društva. Poljoprivrednicima nisu krivi građani zato što imaju problem nego isključivo politika i političari koji istu provode. Tako da kada se protestuje NE treba ići na blokadu saobraćajnica, graničnih prelaza i drugih opcija koje bi smetale normalnom odvijanju života", stoji u ovome statusu sa uputom kako protestovati treba ispred institucija koje su krive za nezadovoljstvo, u ovom slučaju poljoprivrednika. 

"Bez obzira što većina političara koji vode ovu državu misle da su poljoprivrednici zadnji sloj društva (nepismeni, seljačine, ruralci, itd.), treba im pokazati da smo ravnopravni članovi ovog društva koji rade i žive od svoga rada, a od čijeg rada i većina tih političara prima platu", zaključeno je u ovom statusu. 

Dakle, protest je najavljen za utorak, 19. februara od 11 do 13 sati, ispred zgrade Parlamenta. Hoće li se što promijeniti u ovih šest, odnosno 4 radna dana, ostaje za vidjeti. 


Tagovi

Protest poljoprivrednika Federalni budžet Udruženje poljoprivrednika FBiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]