Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u FBiH
  • 25.01.2019. 11:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ništa od poticaja u Federaciji BiH, budžet neće biti usvojen?

Do daljnjeg zaboravite na novi program poticaja i pravilnik. Koliko će Federacija morati da funkcionira bez budžeta, teško je predvidjeti, ali lako bi se moglo dogoditi da ove godine poljoprivrednici neće vidjeti ni marke, komentiraju u Udruženju poljoprivrednika FBiH.

Foto: Pixabay/Alexis
  • 466
  • 57
  • 0

"Prerano smo se obradovali usvajanju budžeta. Kako stoje stvari, izgleda da budžet neće biti usvojen na Domu naroda, što znači da će od 1. februara biti blokirani ne samo poticaji, već i penzije, invalidnine i sve druge isplate. Do dalnjeg zaboravite dakle na novi program poticaja i pravilnik. Koliko će Federacija morati da funkcionira bez budžeta, teško je predvidjeti, ali lako bi se moglo dogoditi da ove godine poljoprivrednici neće vidjeti ni marke (sami znate koliko traje donošenje pravilnika, prijava proizvodnje, isplate itd.)", stoji u objavi na Facebook stranici Udruženje poljoprivrednika FBiH. 

Tri su krivca? 

Tvrde kako je krivac broj jedan predsjedavajuća Lidija Bradara iz HDZ-a jer neće da sazove Dom naroda iako postoji pravna osnova da budžet izglasa stari saziv. "Bradara dobro zna da je nemoguće konstituisati novi saziv do 1.2. jer s izborom delegata kasne upravo kantoni gdje je HDZ na vlasti", ističu u Udruženje te dodaju da je drugi krivac Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR). 

Ističu kako uprkos mišljenju svih domaćih stručnjaka, tvrde da budžet može izglasati samo novi saziv Doma naroda i odbijaju da izađu u susret građanima FBiH.

Zanimljivi su i komentari poljoprivrednika ispod ove objave koji pišu i o krivcu broj 3 - samim poljoprivrednicima jer posmatrački dopuštaju da se događaju ovakve stvari. 

Nedžad Bićo: Izbori su davno prošli! 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH Nedžad Bićo rekao je za Klix.ba kako je sramotno ponašanje domaćih političara, ali i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. 

"Uvijek se maltretiraju najslabije kategorije. Poljoprivrednici to neće dozvoliti, jer mi smo jedva čekali budžet. Usvojio ga je Zastupnički dom Parlamenta FBiH i ostao je još Dom naroda Parlamenta FBiH. Iskren da budem, nas ne zanima koji će ga saziv usvojiti, jer izbori su davno bili i trebali su riješiti te probleme. Ako oni nisu sposobni, neka to učini Valentin Inzko", rekao je Bićo. 

U istu kategoriju stavio je sve političke stranke kojim je poručio da poljoprivrednici više ne mogu čekati, jer o budžetu ovisi sve. 

Na ulice traktorima

"Neka se uozbilje i neka rade posao za koji su plaćeni, inače će imati problem. Ovo je već prešlo crvenu liniju. Imat će veliki problem s poljoprivrednicima jer izvest ćemo sve ljude na ulicu s traktorima", kazao je Bićo dodajući kako poljoprivrednici neće blokirati putne komunikacije jer građani nisu krivi za nerad u Federaciji BiH. 

"Blokirat ćemo sve i jednu centralu političkih stranaka u FBiH i OHR. Ovo govorim najozbiljnije, jer dosta nam je maltretiranja. Dajemo im rok da do 31. januara usvoje budžet", rekao je Bićo. 


Tagovi

Poticaji u FBiH Usvajanje budžeta Dom naroda Nedžad Bićo Udruženje poljoprivrednika FBiH Protesti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.