Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicid glifosat
  • 02.04.2024. 18:00

Odakle dolaze ostaci glifosata koje nalazimo u hrani ili vodi?

Jesu li poljoprivrednici uzrok glifosata u hrani i vodi? Istraživanje provedeno u Njemačkoj otkriva koji su sve izvori.

Foto: Depositphotos/kosmos111
  • 120
  • 9
  • 0

Herbicid glifosat opet je na meti kritika, što zbog otkrivanja u hrani, što zbog pronalaska u ekosistemima poput vode.

Hemičarka za zaštitu okoliša, Carolin Huhn sa Univerziteta u Tübingenu, Njemačka usporedila je koncentracije herbicida i njegovog produkta razgradnje, AMPA-e u rijekama u Evropi i Americi, piše Agrarheute.

Ostaci glifosata ne dolaze samo iz poljoprivrede?

Istraživači su tokom studije uzimali uzorke sa 73 evropske i 18 američke mjerne stanice što je rezultiralo vrlo različitim podacima.

Razlika u podacima se odnosi na vrijeme pojave herbicida, ali i na porijeklo hemikalija pri čemu kažu, poljoprivreda sama po sebi nije jedini uzrok.

Glifosat manje učinkovit u Americi - vrijedi li to i za Evropu?

U Sjedinjenim Američkim Državama dokazali su prisustvo glifosata i njegovog metabolita AMPA-e u slučaju kada se hemikalije koriste na terenu, odnosno prilikom tretiranja usjeva. To znači da je poljoprivreda vrlo dobar izvor glifosata u vodi, kao i ostalih herbicida koji se koriste za zaštitu bilja.

No, u Evropi su visoke vrijednosti mjerljive od proljeća do jeseni i nisu u korelaciji s drugim hemikalijama u poljoprivredi za razliku od SAD-a.

GMO u SAD-u, a deterdženti u Evropi

Dobiveni rezultati mogu se objasniti usporedbom poljoprivrede u različitim dijelovima svijeta.

U SAD-u je raširena upotreba genetski modificiranih organizama (GMO) gdje se glifosat često koristi, dok u Evropi proizvodnja prolazi pretežno bez GMO-a te mjerenja upućuju na otpadne vode.

Istraživanje je tako pokazalo da metabolit glifosata, AMPA ne nastaje samo kao nusproizvod nakon tretiranja bilja u poljoprivredi. Tu su i deterdženti gdje AMPA nastaje tokom razgradnje azotnih organskih fosfonskih kiselina koje se koriste kao omekšivači vode. 

Iz navedenih rezultata možemo zaključiti da pri ocjenjivanju hemijskih mjerenja poput nivoa herbicida u vodi uvijek treba uzeti u obzir vremensku i prostornu dimenziju.


Tagovi

Glifosat Ostaci glifosata u vodi i hrani AMPA Carolin Huhn Njemačka GMO Deterdženti


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.