AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Od politike se odmaraju - poljoprivredom

Od politike se odmaraju - poljoprivredom

Političari poljoprivrednici

Od politike se odmaraju - poljoprivredom

Datum: 07.01.2018. 11:30

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Često se lokalni i entitetski političari u Republici Srpskoj, kada ne obavljaju posao političara, bave opipljivim poslovima, kao što je stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo...

Aktuelni ili bivši načelnici, ministri ili predsjednici lokalnih skupština u Republici Srpskoj, kada se ne bave politikom - njihova je zanimacija često poljoprivreda.

Tako Ranko Karapetrović, aktuelni načelnik općine Laktaši, sportski je ribolovac, ali i poljoprivrednik. Veliki je zaljubljenik u ovčarstvo i ponosan je na svoje stado, kojem poklanja dosta slobodnog vremena, piše avaz.

Radom se odmaraju od rada

"Nedavno sam imao prinove, lijepu rasnu janjad. Ovce su plemenite životinje i zaista se, nakon napornog rada, opustim i odmorim u njihovom okruženju", kaže Karapetrović.

Enver Alagić bivši je potpredsjednik Skupštine općine Bosanska Gradiška. Nakon isteka mandata, vratio se poljoprivredi u svojim Dubravama. Uzgaja rasne mliječne krave, a bavi se i malinarstvom.

"Nema mlijeka bez svježe trave i djeteline. A travu treba nakositi i dati je stoci. E, tu sam maher. Imam odličnu kosu kovanicu, a znam je dobro i otkovati. U mojim rukama kosa je kao britka sablja", kaže Alagić.

Dane Malešević, aktuelni ministar prosvjete u Vladi RS, u slobodno vrijeme pčelari. U Bosanskoj Gradišci važi za jednog od najpoznatijih pčelara.

"Dosta vremena provodim sa pčelama. Selim ih s lokacije na lokaciju i na taj način pojačavam pašu i prinos meda. Lani sam imao i medljiku, med od medne rose", kaže Malešević, vlasnik tridesetak pčelinjih društava.

Znanje je ipak presudno

I Branko Barać je udobni načelnički kabinet u Bosanskoj Dubici zamijenio poljoprivredom. Uzgaja kruške, lubenice, brzorastuće drvo paulovniju i druge biljke. Izgradio je i vlastitu hladnjaču. Kaže da se od poljoprivrede može dobro živjeti.

"Nije dovoljno samo zavrnuti rukave. Potrebno je i znanje, ono je presudno. Dok sam bio načelnik mnogo sam putovao po Evropi. Mnogo toga dobrog sam vidio u Italiji, Holandiji ili Njemačkoj i primijenio u Drakseniću, gdje imam poljoprivredno imanje", zaključio je Barać.

Foto: Boško Grgić

Broj pregleda članka: 171; Uspješnost članka: 25.55

Tagovi: Dane Malešević, Ranko Karapetrović, Enver Alagić, Političari poljoprivrednici

Ključne riječi članka: od, politike, se, odmaraju, poljoprivredom, aktuelni


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.