• Neobično pčelarstvo
  • 08.09.2017. 07:00

Ministrove pčele sakupljaju mednu rosu pored Save

U Mačkovcu, selu pored rijeke Save, mednu rosu su sakupile pčele ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića.

  • 5.196
  • 386
  • 0

U veoma mirnom i skrovitom ambijentu u selu Mačkovac, u neposrednoj blizini rijeke Save i granice sa Hrvatskom, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević gotovo svakodnevno radi u svom pčelinjaku.

Glavna preokupacija ovog vrijednog pčelara je što bolje prihraniti i uzimiti 27 pčelinjih društava. Mnogi pčelari kukaju na ovu godinu, na kasni mraz koji je uništio cvijet, potom na sušu i smanjenu vegetaciju. Ministar Dane kaže da je ova godina bila dobra. Kroz smijeh je rekao da je sezonu spasila medna rosa.

Medna rosa se pojavila na mladim hrastovima

"Nakon bagremove ispaše u proljeće u selu Romanovci, dovezao sam pčele ovdje. Na sreću pojavila se medljikovina, kako se to ovdje kaže, ili medna rosa. To je izlučevina biljnih ušiju i drveća. Radi se o kombinaciji viška soka koje izbacuju biljke i izlučevina biljnih ušiju, koje napadaju biljke. Ovdje ima dosta mladog hrasta i on je pogodan za biljne uši i pojavu medne rose", kaže Malešević.

Nakon vrcanja meda na red je došla prihrana društava kvalitetnim pogačama. Dane kaže da je med od medljikovine, medun ili medljikovac veoma dobar za ljudsku ishranu, ali da nije preporučljiv za prezimljavanje pčela.

Ministar Dane među pčelama

"Ne želim ništa da prepustim slučaju. Prihrana pogačama je najsigurnija. Pčele će još malo biti ovdje u Mačkovcu, jer još ima cvijeta u nepreglednim prostranstvima pored Save. Potom društva selim na drugu lokaciju, u Romanovce, gdje će prezimiti i narednu godinu započeti kestenovom i bagremovom ispašom", kaže Malešević.

Dane jedini pčelar među ministrima

Na pitanje da li se još neko od ministara Vlade Republike Srpske bavi pčelarstvom, Dane je slegao ramenima i potvrdio da je on najbolji pčelar među ministrima i ministar među pčelima.

"Mislim da niko osim mene nije pčelar. Znam da se ministar pravde Anton Kasipović bavi uzgojem koza i vinom. Jednostavno, nakon napornog dana moramo negdje pronaći ventil. Ja i Anton smo lijek našli u poljoprivredi. Pčele me opuste, boravak u pčelinjaku me osvježi i da mi dodatnu energiju. Suvišno je pričati o značaju meda i drugih pčelinjih proizvoda", kaže ministar prosvjete Republike Srpske Dane Malešević, koji je u vrijeme dok nije bio ministar imao duplo više pčelinjih društava.

Dane kaže da ga ne brine predstojeća zima i da nema bojazni od debelih minusa. Medna rosa će mu biti odlična prevencija protiv virusa i bakterija, a koliko je ova neobična pojava cijenjena u ovim krajevima potvrđuje i činjenica da je jedna od najljepših sevdalinki upravo posvećena mednoj rosi.


Fotoprilog


Tagovi

Mačkovac Dane Malešević Kasni Mraz Medna Rosa Prihrana Anton Kasipović


Autor

Boško Grgić

Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi