Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove naredbe
  • 04.04.2020. 09:20

Od obustave rada izuzima se trgovina poljoprivredno - prehrambenim proizvodima

Novom naredbom izuzimaju se trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovine repromaterijala, poljoprivredne apoteke.

Foto: Depositphotos/fineart
  • 61
  • 13
  • 0

Juče je održana 13. vanredna sjednica, na kojoj je Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) izmijenio dosadašnju naredbu o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području FBiH. Novom naredbom od obustave se izuzimaju i trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom, kao i trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se obezbjedi potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko - epidemioloških mjera, stoji u saopćenju Vlade FBiH.  

Sa dvije tačke dopunjene naredbe o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, mladima je dozvoljeno kretanje u vozilu, a starijim je dozvoljeno kretanje radi preuzimanja penzija, u vremenu od 8 do 12 sati, od ponedjeljka 6. aprila do petka 10. aprila 2020. godine. 

Poljoapoteke raditi će normalno

Novim mjerama izuzimaju se trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke. Takođe, nesmetano će raditi specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovine repromaterijala, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala. Potrošačima će biti dostupne i prodavnice hrane za životinje, kao i logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko - epidemioloških mjera. 

Kako se poljoprivredni proizvođači trebaju nositi sa virusom Covid-19?

Prodavnice su dobro snabdjevene i ima dovoljno svega za potrebe u narednom vremenskom periodu te nema razloga za pretjeranim odlascima u maloprodajne trgovine i stvaranje dodatnih i nepotrebnih zaliha.

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ primljena je na znanje i upućena Vladi FBiH Informacija o aktivnostima FŠCZ u cilju suzbijanja i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije korona virusa (Covid-19) u Federaciji BiH za period od 23. marta do 03. aprila 2020. godine.


Tagovi

Nove naredbe Osiguranje protoka kupaca Poljoprivredne apoteke Trgovine repromaterijala Dozvoljeno kretanje Ublažavanje posljedica Federalni štab civilne zaštite


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.