Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO prognoza
  • 17.07.2021. 18:00

Očekuju se veće zalihe žitarica - pšenica se troši više nego kukuruz?

U prognozi FAO-a stoji da će svjetska proizvodnja žitarica ove godine dosegnuti 2.817 milijuna tona, a predviđen je i porast globalnih zaliha.

Foto: Depositphotos/photodiod.gmail.com
  • 44
  • 28
  • 0

UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je prognozu za svjetsku proizvodnju žitarica u 2021. godini. Prema njoj, ona će iznositi 2.817 milijuna tona, što je 1,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu čime bi se mogao postići novi rekord.

Smanjenje u odnosu na prognozu iz lipnja uglavnom se odnosi na sve žitarice osim pšenice i riže. Naime, njihova globalna proizvodnja je ograničena na 1.513 milijuna tona, što je 3 mil t. ispod očekivanja od prethodnog mjeseca. Glavninu predviđenog pada čine manja očekivanja od brazilske žetve kukuruza zbog suše.

I prognoza svjetske žetve ječma također je smanjena zbog nižih prinosa u Europskoj uniji te nekoliko zemalja Bliskog istoka. 

FAO: Pale su cijene žitarica, ulja i mlijeka, a meso i šećer sve skuplji

Ovog su mjeseca izgledi za globalnu proizvodnju pšenice također blago pali, jer su suhi vremenski uvjeti na Bliskom istoku smanjili prinose. Kao rezultat toga, svjetska proizvodnja ove žitarice 2021. godine smanjena je za milijun tona na 784,7 mil. t što je i dalje za 1,2 posto više u odnosu na lani.

Prognoza globalne proizvodnje riže u 2021. godini rasla je zbog većih očekivanja za Irak i rekordnih prinosa u Argentini te Urugvaju koji su nadmašili niža očekivanja od EU jer su ograničene zalihe vode za navodnjavanje smanjile prinose u Španjolskoj. Sve u svemu, za 2021. se očekuje rekordnih 519,5 milijuna tona riže, što je 1,0 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Veća potrošnja pšenice u hranidbi stoke 

Prognoza svjetske upotrebe žitarica u 2021/22. smanjena je za 15 milijuna tona u odnosu na prošli mjesec kada je FAO predvidio da će iznositi 2.810 mil. t., no to je ipak za 1,5 posto više u odnosu na prethodnu sezonu. Glavni razlog je manje korištenje kukuruza u hranidbi stoke.

Predviđa se da će se svjetska upotreba svih žitarica izuzev pšenice i riže povećati za 0,9 posto u odnosu na 2020./21. dostižući 1.510 milijuna tona u 2021/22. Kada je riječ o pšenici, globalna prognoza za njezino korištenje podignuta je na 780 milijuna tona, što je 2,7 posto više nego prošle sezone. To je prije svega, zbog njezine upotrebe u hranidbi stoke.

Svjetska upotreba riže popet će se na 520,8 milijuna tona, što je 1,5 posto više u odnosu na prethodnu sezonu i malo se promijenilo u odnosu na očekivanja iz lipnja.

Zalihe žitarica veće za 2,4 posto 

Što se tiče svjetskih zaliha svih žitarica predviđa se njihov porast na 836 milijuna tona, što je 2,4 posto više u odnosu na prošlogodišnji nivo. U izvješću se naglašava da je do rasta došlo prvi puta od sezone2017/18. Kao glavni razlog FAO navodi više kukuruza u Kini. Očekuje se da će ukupne zalihe u toj zemlji doseći 152 mil. t., što je gotovo 24 milijuna tona više od prethodne prognoze.

Ovom revizijom predviđa se da će zalihe svih žitarica osim riže i pšenice porasti iznad svojih početnih razina za 4,0 posto na 354 milijuna tona. Suprotno tome, one za pšenicu smanjene su u odnosu na prethodni mjesec, ali se i dalje predviđa da će se povećati za 1,8 posto iznad svojih početnih razina i doseći rekordnih 297 milijuna tona, što većinom odražava očekivane prinose  u Australiji, Kini, EU, Indiji, Maroku i Ukrajini.

Raste i trgovina 

FAO-ova prognoza za svjetsku trgovinu žitaricama 2021/22. iznosi rekordnih 472 milijuna tona, što predstavlja porast od 0,8 posto u odnosu na prošlogodišnju. Kina nastavlja kupovati velike količine kukuruza, no u toj je zemlji uvoz ječma smanjen kao i u Maroku te Saudijskoj Arabiji.

Nadalje, veća potražnja za uvozom koja se očekuje iz Alžira i Pakistana podigla je FAO-ovu prognozu za svjetsku trgovinu pšenicom u razdoblju 2021/22. na 189 mil. t. ovog mjeseca, što je porast od 2,1 posto u odnosu na 2020/21. Što se tiče riže, njezina trgovina je predviđena na 48,2 milijuna tona, što je malo više u odnosu na lipanjsku prognozu i šest posto u odnosu na prethodnu godinu.


Tagovi

FAO Prognoza Zalihe Žitarice Potrošnja Trgovina Hranidba stoke


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.