• Proizvodnja hrane
  • 22.03.2020. 16:30

Očekuje se povećanje sjetvenih površina u 2020. godini

Ministarstvo poljoprivrede RS konstantno prati stanje zaliha poljoprivrednih proizvoda u našoj prehrambenoj industriji, a paralelno s tim, proizvodnja primarnih agro proizvoda odvija se nesmetano.

Foto: Depositphotos/Voyagerix/ilustracija
  • 79
  • 30
  • 0

U Republici Srpskoj, u veleprodajnim i maloprodajnim trgovinskim objektima ima dovoljno prehrambenih artikala. U firmama i domaćoj prehrambenoj industriji, na stanju ima dovoljno zaliha tako da nema potrebe za bilo kakvim strahom da će doći do nestašice određenih vrsta proizvoda, kako stoji u saopštenju Vlade Republike Srpske. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS svakodnevno prati stanje poljoprivrednih proizvoda u domaćoj prehrambenoj industriji, a paralelno s tim, proizvodnja primarnih agro proizvoda odvija se nesmetano.

Povećana potražnja za repromaterijalom

U zalihama koje ima naš prehrambeni sektor ima dovoljno količina zamrznutog mesa, sirovina i gotovih proizvoda od mesa, brašna i  pšenice,  prerađenog voća i povrća, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Osim toga, prema podacima iz poljoapoteka, povećana je potražnja za repromaterijalom pa se očekuje povećanje sjetvenih površina u predstojećoj proljetnoj sjetvi, što će obezbijediti i više hrane na tržištu.

I u ovoj godini, redovna isplata podsticaja

Povećanoj tražnji repromaterijala za proljetnu sjetvu, svakako doprinosi i redovna isplata podsticaja. Podsjećamo da je isplata svih obaveza iz prethodne godine obavljena u rekordnom roku, kako bi se poljoprivrednici na vrijeme mogli pripremiti za predstojeću sezonu.

Isplaćeni podsticaji za 2019. godinu

Isplata podsticaja nastaviće da se obavlja nesmetano i u narednom periodu.


Tagovi

Proljetna sjetva Prehrambeni proizvodi Agro proizvodi Agrarni sektor Poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Domaće tržište Isplata podsticaja


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.