Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna savjetovanja
  • 14.07.2020. 11:30

Obnovljen portal "Iznesite svoje mišljenje" gdje daju komentare na poljoprivredne inicijative EK

Najveću pozornost i broj komentara od svih nabrojanih do sada dobila je inicijativa Održiva upotreba pesticida, a sa obzirom na to da se o njihovom smanjenju i ekološkom načinu uzgoja govori više nego ikad, broj zainteresiranih nije nimalo začuđujuć.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 49
  • 4
  • 0

Evropska komisija pokrenula je 3. jula redizajnirani portal Have Your Say (Iznesite svoje mišljenje), na kojem građani EU, ali i tvrtke te nevladine organizacije mogu iznijeti svoja stajališta o inicijativama Komisije u ključnim fazama zakonodavnog postupka, a što uključuje i poljoprivredne teme. 

"Razvijanjem portala, koji je sada intuitivniji za korištenje, poboljšavamo i svoju komunikaciju sa građanima. Pozivam dionike i građane, uključujući i one koji nisu detaljno upoznati s postupkom donošenja EU politika, da daju svoj doprinos našim inicijativama dok su one još u procesu izrade i nakon što ih Komisija donese. To je još jedan ključan način na koji osiguravamo da naše zakonodavstvo zadovolji najviše standarde kvalitete“, izjavio je potpredsjednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja, Maroš Šefčovič.

Brojne inicijative važne za poljoprivredu

Sa početne stranice korisnici mogu izravno pristupiti najnovijim javnim savjetovanjima od velikog interesa za zajednicu, primjerice savjetovanje o digitalnim uslugama, o održivoj i pametnoj mobilnosti te o novoj strategiji za potrošače. Povratne informacije o planu djelovanja mogu se slati tijekom 4 tjedana.

Klikom na objavljenje inicijative otvaraju se brojne strategije, od kojih su neke vrlo važne za poljoprivredu kao što je EU strategija za metan, Gnojiva odobrena za prodaju u EU-u, Strategija za održivu i pametnu mobilnost, Održivo ribarstvo, Upotreba mulja iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u poljoprivredi, Održiva upotreba pesticida, Prilagodba klimatskim promjena i brojne druge vezane uz poljoprivrednu politiku EU.  

Pesticidi u najvećem fokusu

Najveću pozornost i broj komentara od svih nabrojanih do sada dobila je inicijativa Održiva upotreba pesticida, a s obzirom na to da se o njihovom smanjenju i ekološkom načinu uzgoja govori više nego ikad, broj zainteresiranih nije nimalo začuđujuć.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

"Morate što prije zaustaviti korištenje ovih smrtonosnih kemikalija. Smetaju nam i polako nas ubijaju. Oni zagađuju našu vodu, zrak, tlo, ubijaju insekte, ptice, sisavce i mikroorganizme tla neophodne za naš opstanak na planeti s ograničenim resursima. Stoga tražim od Komisije da zagovara trenutno zabranu glifosata, kao i zabranu širenja svih kemikalija u okolišu u roku od dvije godine. Također, tražim i potpunu zabranu GMO hrane (uključujući i uvezenu) jer je i ona povezana sa pesticidima", napisao je u komentaru Lionel Jager iz Francuske. 

Walter Winklerebner iz Austrije ide i dalje. Osim što smatra kako pravila o korištenju pesticida trebaju vrijediti i za hranu koja se uvozi u EU, jer će se inače spriječiti regionalna proizvodnja, pored toga ni samodostatnost neće biti zajamčena. "Poljoprivreda bez zaštite usjeva je poput držanja kućnih ljubimaca bez lijekova! Gljivice na netretiranom zrnu štetnije su za zdravlje od onih na kojima su pravilno primjenjeni fungicidi", upozorava u svom komentaru. 

Pravila EU-a o održivoj uporabi pesticida imaju za cilj zaštititi zdravlje ljudi i okoliš od mogućih rizika i utjecaja, a podstiču njihovo smanjenje kroz integrirano suzbijanje štetnika i alternativne hemijske pesticide. 

Ova inicijativa preispituje u kojoj su mjeri oni ispunjeni te koje su mogućnosti za daljnje smanjenje njihove upotrebe, a kako bi se pomoglo u ispunjavanju ciljeva strategije Farma do vilice i Evropskog zelenog plana.

Sve veći interes građana i sve više komentara

Komisija je od 2015. do 2018. provela 454 javna savjetovanja. Broj odgovora ovisi o prirodi teme o kojoj je riječ.

Ovo se tijelo EU obvezalo da će od aprila 2017. upitnike za najvažnije inicijative prevesti na sve službene jezike EU-a. Sva javna savjetovanja u 2018. bila su dostupna na najmanje dva jezika, a 71 % ih je prevedeno na sve službene jezike (osim irskog). Ispitanici mogu odgovoriti na bilo kojem službenom jeziku EU-a.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% đubriva, ali i podsticaji za eko proizvodnju?

Od 2017. zatražene su povratne informacije za 86 početnih procjena učinka, 128 planova djelovanja i 96 planova evaluacije. Na njih je dano 4.249 odgovora. Od jula 2016. do decembra 2018. Komisija je objavila 151 nacrt delegiranih i 191 nacrt provedbenih akata. Na njih je zaprimljeno 1.576 odnosno 1.770 odgovora.

Također, primijetili su da iz godine u godinu raste interes građana za ovakvom suradnjom i da komentara ima sve više. 


Tagovi

Evropska komisija Iznesite svoje mišljenje Portal Inicijative Poljoprivreda Pesticidi Javno savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete