Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU4AGRI
  • 28.09.2021. 16:00

Objavljena lista ko je dobio 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Javni poziv za podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, treći po redu objavljen je kroz ovaj projekat u namjeri da se podrži ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja pandemije korona virusa.

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 523
  • 37
  • 0

U cilju postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, Evropska unija kroz projekat EU4AGRI podržati će 16 poljoprivrednika i preduzeća iz Bosne i Hercegovine sa 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava, navodi se u zvaničnom saopštenju internet stranice EU4AGRI.

Naime, Javni poziv za podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u našoj zemlji, treći po redu objavljen je kroz navedeni projekat u namjeri da se podrži ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja pandemije korona virusa, kao i oporavka od krize prouzrokovane istom.

Na konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u poljoprivredi koji je bio otvoren od 07. decembra 2020. do 15. februara 2021. godine, pristiglo je ukupno 227 prijava od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove. Odabrani projekti predložili su investicije ukupne vrijednosti od 1,82 miliona KM od čega će EU4AGRI finansirati 1,25 miliona KM.

Vlastito učešće od 20 ili 35 odsto

Javni poziv bio je otvoren za sva fizička lica, obrtnike/preduzetnike, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnje mlijeka, proizvodnje mesa, uzgoja žitarica i uljarica. Takođe, ovim je obuvaćen i uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline, ali i uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja.

Svaki podnosilac zahtjeva mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30 hiljada pa do 200.000 KM (bez PDV-a) te je morao osigurati vlastito sufinansiranje u visini od minimalno 35 odsto od ukupnog iznosa investicije, osim za sektor proizvodnje voća i povrća gdje sopstveno učešće iznosi minimalno 20 procenata.

Mljekari RS: EU4Agri od 232 odobrio samo 16 prijava - to je skandalozno

Projekat EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno - prehrambenom sektoru u našoj zemlji, te se do kraja godine očekuje objavljivanje novih javnih poziva za investicije namijenjene konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, stoji u zvaničnom saopštenju.

Listu svih poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili kriterije navedenog poziva i dobili sredstva, možete pogledati na ovom LINKU-u.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020. - 2024.) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno - prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. Njegova ukupna vrijednost iznosi 20,25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250 hiljada eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).


Tagovi

EU4AGRI Javni poziv Bespovratna sredstva Primarna poljoprivredna proizvodnja Sufinanciranje Proizvodnja jaja Uzgoj voća Uzgoj povrća Proizvodnja mlijeka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.