• EU4Agri
  • 17.08.2021. 10:40

Mljekari RS: EU4Agri od 232 odobrio samo 16 prijava - to je skandalozno

Od njih 16 samo je šest odobrenih prijava iz Republike Srpske što je 2,6%, komentiraju u Udruženju poljoprivrednih proizvođača mljekara RS. Tko su tih 16?

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 472
  • 388
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske reagiralo je, kako pišu, nakon dublje analize preliminarne liste korisnika javnog poziva za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja je zvanično objavljena na internet stranici EU4Agri. 

"Konstatujemo da se jasno vidi da je od 232 prijave samo 16 odobreno što je svega oko 7%. Od toga samo šest odobrenih prijava iz Republike Srpske što je 2,6% što je skandalozno", komentira ovo udruženje koje smatra kako nije moguće da je drugih 93% poljoprivrednika toliko loše napisalo svoje projekte. 

"Evidentno da je velika većina poljoprivrednih proizvođača angažovala i konsultante. Ovim postupkom EU4Agri tim blokirao je veliki broj investicija koje su planirane da se realizuju u sektoru poljoprivrede", poručuju te ističu da su zvanični rezultati trebali biti objavljeni 16.04.2021, a objavljeni su 12.08.2021. godine, što je gotovo puna 4 mjeseca kašnjenja.

"Suvišno je i spominjati da veliki broj poziva prema prijašnjim najavama nije ni objavljen, da na pozivu za seoski turizma od desetina prijava niko nije prošao itd. Dovoljno reći da rezultate ovog poziva nisu podržali ni predstavnici Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta, a koji su delegirani da pomažu u sprovođenju projekta EU4Agri", razočarano konstatiraju te ovu reakciju koriste kao priliku da pozovu druga Udruženja i institucije da upute dopise prema Evropskoj komisiji

"I mi sami ćemo to učiniti kako bi se ukazala evidentna nepravda koja je učinjena prema našim poljoprivrednicima", poručuju.

Tko je na listi odobrenih?

Treba napomenuti da je projekat EU4AGRI 7. decembra 2020. godine objavio javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a koji je zatvoren 15. februara 2021. godine.

Nakon isteka roka za dostavljanje prijava izvršeno je komisijsko vrednovanje i bodovanje svih prijava prema administrativnim, opštim, posebnim i kvalitativnim kriterijima javnog poziva, te evaluacija poslovnih planova i verifikacijska posjeta na terenu. 

Na listi odobrenih prijava, a koja je objavljena na stranicama njihovim stranicama su: SPD Sančo (Orašje), MK-company (Modriča), Nikola Stajić (Bijeljina), PZ Gvozno (Kalinovik), Farma Podhum (Livno), Adnan Durmišević (Gradačac), Poljoprivredna djelatnost Braća Suljići (Gračanica), Esad Medžiković (Odžak), Jovo Stević (Modriča), Investor (Ilijaš), Agro prele (Srbac), Farma Mehić (Sanski Most), Farma Bego (Sanski Most), Agrofood (Bratunac), Ivkić (Orašje) te Munja (Gračanica). 

U procesu provjere je još Fruit Eco iz Gradiške, a konačna će odluka biti donesena nakon okončanja procesa. 

Kako napominju na svojim stranicama, na rezultate preliminarne liste podnosioci prijava mogu uložiti prigovor. Krajnji rok za podnošenje prigovora je 20. avgust 2021. godine do 17:00 sati.


Tagovi

Udruženje poljoprivrednih proizvođača mljekara EU4Agri Evropska komisija Javni poziv Poljoprivredni proizvođači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.