Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 23.10.2020. 15:45

Nove odluke u ZPP: Eko poljoprivredi i zaštiti šuma 20% ukupnog proračuna

Mali bi poljoprivrednici bili podvrgnuti pojednostavljenim kontrolama, kako bi se smanjio administrativni teret, a oni doprinijeli ciljevima zaštite okoliša i klime. 

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 47
  • 74
  • 0

Ministri poljoprivrede zemalja članica Evropske unije u srijedu su se dogovorili o paketu reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. godine, saopštilo je Vijeće Evropske unije. 

Složili su se da će 20% od ukupnog proračuna biti namijenjeno okolišu, odnosno zelenim shemama poput ekološke poljoprivrede ili zaštite šuma. 

Zelenija poljoprivredna politika

Takozvani "novi model isporuke" omogućio bi zemljama da odaberu najbolje alate i radnje kojima raspolažu kako bi postigle dogovorene ciljeve i standarde na nivou cijele Unije. 

Na primjer, postojala bi dvogodišnja pilot faza, a svaka zemlja sama bi odlučivala o načinu raspodjele sredstava u okviru različitih zelenih praksi. Naravno, strogo bi joj bilo zabranjeno izdati ta sredstva u druge svrhe. 

Nagrada za unaprjeđenje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Kako pojašnjavaju, svi poljoprivrednici trebali bi se pridržavati viših ekoloških standarda. Kako bi im pomogli u ovom zelenom prelazu, mali bi farmeri bili podvrgnuti pojednostavljenim kontrolama, kako bi se smanjio administrativni teret, a oni doprinijeli ciljevima zaštite okoliša i klime. 

"Ovaj je sporazum prekretnica za evropsku poljoprivrednu politiku. Države članice pokazale su svoju ambiciju za višim ekološkim standardima i istovremeno podržale potrebnu fleksibilnost u osiguranju konkurentnosti proizvođača. On ispunjava težnju ka zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj poljoprivrednoj politici“, poručila je njemačka ministrica za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner.

Inače, paket reformi sastoji se od tri prijedloga, a to su:

  • Uredba o strateškim planovima ZPP-a;
  • Uredba o financiranju, upravljanju i plaćanju;
  • Uredba o zajedničkoj tržišnoj organizaciji poljoprivrednih proizvoda;

Više insekata i bolesti u biljnim kulturama donijele klimatske promjene - edukacija ključna

Važno je napomenuti kako ovim pregovori o novoj poljoprivrednoj politici nisu završeni. Zemlje EU sada moraju postići sporazum s Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom, a Parlament bi ove sedmice trebao donijeti konačnu odluku. 


Tagovi

ZPP Proračun Okoliš Eko sheme Paket reforme Mali poljoprivrednici


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.