Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 14.09.2020. 15:00

Njemačka svinjetina zabranjena u Kini i Japanu - ko bi mogao profitirati?

Nakon potvrđenog slučaja afričke svinjske kuge, azijske zemlje zabranjuju uvoz svinjetine iz Njemačke. To je zabrinulo stočare jer su u Kinu prodavali ono što nije traženo na tržištu EU poput svinjskih nogica, ušiju i repova.

Foto: Depositphotos/seagamess
  • 129
  • 105
  • 0

Nakon što je u četvrtak Njemačka potvrdila slučaj zaraze afričkom svinjskom kugom (ASK) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, pribojavajući se pritom da će izvoz u Kinu i druge azijske zemlje biti ugrožen - to se i dogodilo.

Potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u Njemačkoj

Ta je zemlja u subotu zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke koja im je u ovoj godini isporučila oko 14% ukupnog kineskog uvoza ove vrste mesa. Portparol njemačkog Ministarstva hrane i poljoprivrede potvrdio je odluku o zabrani dodajući da je ministarstvo ostalo u pregovorima s kineskom vladom po tom pitanju.

Njemačko udruženje poljoprivrednika DBV pozvalo je Vladu da svakako nastavi razgovore o ovoj odluci budući da se slučaj svinjske kuge odnosi samo na jednu saveznu državu i lokalno područje, a ne na čitavu zemlju.  

U Kini se prodaje ono što u EU ne?

Njemački izvoz svinjetine u Kinu vrijedan je oko milijardu eura godišnje. Nakon što je ondje proizvodnja te vrste mesa pala za oko 20%, količina uvoza iz ove zemlje se udvostručila u prva četiri mjeseca ove godine i to zbog sve veće potražnje, navodi reuters

"Najveći dio prodaje u Kinu odlazi na svinjske uši, nogice i repove što se u Europi teško prodaje. Stoga nije ni čudo da je ova obustava izazvala veliku zabrinutost kod stočara", rekao je Joachim Rukwied, predsjednik DBV-a.

Zabrana, koju su najavile kineska carina i ministarstvo poljoprivrede se dosta dugo i čekala s obzirom na to da Peking u takvim slučajevima odluke donosi odmah.

I Japan obustavio uvoz

Prije Kine, već u petak, i japansko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se obustavlja uvoz svinjetine i živih svinja iz ove države kojim žele spriječiti širenje bolesti.

Ipak smiju graditi farme u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Uvoz svinjskog mesa iz Njemačke u prošloj godini od 40.240 tona činio je 3,3% ukupnog japanskog uvoza od 1,2 miliona tona mesa. Iako ta dalekoistočna zemlja nije uvezla nijednu živu svinju u 2019., u 2018. ih je uvezla šest.

Španija i SAD zadovoljno trljaju ruke

Stručnjaci smatraju da će zabrana uvoza povećati potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD, Španije i Brazila što će naravno uticati i na povećanje globalne cijene.

Španski sektor svinja potpuno je spreman nastaviti svoj trend rasta prodaje sigurnih i kvalitetnih svinjskih proizvoda na kinesko tržište", rekao je u petak uoči zabrane Daniel de Miguel, međunarodni direktor trgovinskog tijela Interporc.

Dodao je i da za razliku od ostalih europskih zemalja, Španija posljednjih nedjelja nije morala zatvoriti nijedan pogon za preradu svinjetine zbog izbijanja Covida.

"Sjedinjene Države takođe su u dobrom položaju za isporuku više svinjskog mesa u Kinu", rekao je Joe Schuele, portparol Američke federacije za izvoz mesa.


Tagovi

Svinjska kuga ASK Njemačka Uvoz Izvoz Svinjetina Kina Japan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !