Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 10.09.2020. 18:00
  • Njemačka

Potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u Njemačkoj

Njemačka se pribojavala širenja bolesti nakon što su proteklih mjeseci potvrđeni slučajevi zaraze svinja u zapadnoj Poljskoj. Jedan takav zabilježen je samo 10 km od njemačke granice.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 74
  • 6
  • 0

Nakon što je juče njemačko Ministarstvo hrane i poljoprivrede izrazilo sumnju na afričku svinjsku kugu (ASK) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, danas je ministrica poljoprivrede, Julia Kloeckner službeno potvrdila da je zaista riječ o ovoj bolesti. 

Sumnjivi slučaj odnosio se na trup divlje svinje pronađene u blizini njemačko-poljske granice, a uzorak je odmah ispitan u laboratoriju Instituta Friedrich Loeffler u Riemsu.

Bolest stigla iz Poljske?

Njemačka se pribojavala širenja bolesti nakon što su proteklih mjeseci potvrđeni slučajevi zaraze u zapadnoj Poljskoj. Jedan takav zabilježen je samo 10 km od njemačke granice. Ove je godine u Poljskoj prijavljeno već 66 slučajeva, više nego prošle godine. 

Slučajevi su nedavno potvrđeni u oko 10 drugih evropskih zemalja i to kod divljih svinja koje su glavni krivci za prenošenje bolesti.

Ova bolest nije opasna za ljude, ali je kobna za svinje. Stoga je na vrijeme treba prijaviti nadležnim službama. Bolest se širi u mnogim regijama istočne Evrope i zaražava domaće svinje iako ne predstavlja opasnost za ostalu stoku.

Afrička svinjska kuga na pragu BiH: nema opasnosti za zdravlje ljudi

Nakon infekcije, životinje razvijaju vrlo ozbiljne simptome poput groznice, umora, cijanoze kože, krvarenje iz usta, nosa i anusa. Moguć je i kašalj, otežano disanje, proljev, povraćanje, hematom na bubrezima i limfnim čvorovima te plućni edem.

Njemačka strahuje zbog izvoza u Kinu

Milioni svinja uginuli su ili usmrćeni zbog izbijanja bolesti u Kini i drugim azijskim zemljama, a 2018. godine u toj se zemlji broj ovih životinja prepolovio. U Njemačkoj postoji bojazan da bi njen glavni izvoz svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje mogao biti ugrožen.

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Naime, azijske zemlje redovno uvode zabrane uvoza ove vrste mesa iz regija u kojima je otkrivena ova bolest, što izaziva gubitak posla za izvoznike. Između januara i aprila ove godine, Njemačka je u Kinu izvezla mesa u vrijednosti 424 miliona eura, što je dvostruko više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Pogledajte u kojim je sve dijelovima svijeta i državama utvrđena ASK: 


Tagovi

Njemačka ASK Afrička svinjska kuga Zaraza Bolest


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !