Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska
  • 08.02.2022. 15:00

Niže cijene goriva i hrane privukle Nijemce i Čehe u Poljsku, a farmeri im na nogama

Poljska je ukinula PDV na hranu, plin i gnojivo, a na gorivo snizila s 23 na osam posto što je privuklo susjede. Istovremeno, poljski farmeri organiziraju proteste zbog i dalje visokih cijena gnojiva, goriva, ali i drugih problema

Foto: Depositphotos/olga_simonova_ph/Facebook/AgroUnia
  • 180
  • 18
  • 0

Poljske benzinske stanice i trgovine okupirali su Česi i Nijemci - vijest je koja je odjeknula čitavom Evropom u vrijeme kada bilježimo globalna poskupljenja goriva i hrane. Naime, Poljska je sredinom januara ukinula PDV na hranu, plin i gnojivo, a na gorivo snizila s 23 na osam posto. Riječ je o mjeri koja ima za cilj u idućih šest mjeseci rasteretiti građane posljedica inflacije. 

Gorivo jeftinije do 60 centi

Nahrupili su u tolikoj mjeri da poljski mediji čitavu situaciju nazivaju "šoping ludilom" i "malom seobom naroda". Ovaj je vikend šoping u Njemačkoj nazvan "tank turizmom" (njem. Tanktourismus), a osim što napune spremnike, snabdiju se i kanisterima. Naime, ondje litra goriva ide do 1,80 eura (3,52 KM), a u Poljskoj isto takvo prodaje se za 1,20 eura (2,34 KM), navodi money.pl. Cijena dizelskog također je dosegnula rekord i iznosi 1,64 eura po litri (12.33 kn)
Ova navala posebno brine vlasnike njemačkih benzinskih stanica koji strahuju od bankrota, zatvaranja radnih mjesta te, kako piše Die Welt, traže od države barem privremeno ograničenje rasta cijena te smanjenje poreza na gorivo. 

Hrvatska zamrznula cijena plavog dizela - na koliko dugo?

Kada je riječ o Česima, oni imaju ograničenje od 20 litara goriva po kanisteru, no ima onih kojima se isplati doći i u nekoliko navrata u istom danu. 

Kg svinjskog buta za manje od 4 KM

Osim benzinskih stanica, okupirane su i trgovine prehrambenim namirnicama. Kako piše idnes.cz, Česi su oduvijek rado išli u susjedstvo po hranu koja je sada još jeftinija, a posebno im je zanimljivo meso. 

Svinjetina je budzašto (Foto: Depositphotos/mikdam)

Mnoge su police već ispražnjene, no, svinjetine ima. Ondje je kilogram svinjskih kotleta 8 zlota što je 3,35 KM, a but 9 zlota (oko 3,70 KM). Sve je ovo u Češkoj tri puta skuplje. Jeftinije je i biljno ulje, mliječni proizvodi, brašno, tjestenina, voće pa oni koji žive u blizini granice itekako mogu uštedjeti na tjednoj kupovini špeceraja

Farmeri na ulicama

Iako se ova mjera čini kao jako dobra za poljske potrošače, tamošnji bi svinjogojci koji su već dugo na koljenima mogli potpuno propasti. U januaru su organizirali protest zbog izostanka reakcije državnih vlasti na rapidno pogoršanu poljoprivrednu situaciju koja je zatekla tamošnje PPG-ove, a kao posljedica pandemije, višegodišnjih nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih troškova proizvodnje. Pozivali su i na bojkot prodaje svinja zbog niskih cijena mesa. 

Akcije nastavljaju i ovaj mjesec pa tako za sutra najavljuju masovne proteste u gotovo 50 mjesta širom zemlje. Traktorima će se voziti ulicama većih gradova ili će pak blokirati saobraćajnice, navodi cenyrolnicze.pl. Iako je država smanjila porez na gnojivo i goriva, tamošnje udruženje poljoprivrednika Agro Unia ističe da su gnojiva nekoliko puta skuplja nego prošle godine. "Situacija je, kažu u našoj Vladi, pod kontrolom i stabilna, jer je cijena ostala na nivou 3-4 puta višem nego lani i ne raste. Želimo znati koliki je trošak proizvodnje gnojiva u državnim kompanijama. Želimo znati koliko zarađuju na nama", izjavio je čelnik ove udruge, Michał Kołodziejczak


Tagovi

Cijena goriva Cijena gnojiva Poljska Jeftina hrana Tank turizam Protesti Svinjogojci Agro Unia Michał Kołodziejczak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]