Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Kontrola plodnosti
 • 16.12.2023. 10:30

Ne đubrite orijentaciono: Kontrola je ključna za očuvanje plodnosti

Pored ispitivanja plodnosti zemljišta radi racionalne primjene mineralnih đubriva, trebao bi se ispitati i sadržaj štetnih elemenata, odnosno teških metala.

Foto: Depositphotos/Kesu01
 • 55
 • 4
 • 0

Zemljište sa svojim fizičkim, hemijskim i biološkim osobinama, je osnova biljne proizvodnje. Ono ima sposobnost da biljkama osigura dovoljne količine hranjiva, vode, kiseonika, toplote, kao i prostor za normalan rast i razvoj podzemnih i nadzemnih organa biljaka.

Svake godine zavisno od biljne vrste koju uzgajamo iz zemljišta se iznese određena količina hranjivih materija, podsjeća Bojana Panić, savjetodavac u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Republike Srpske, dodavši kako je njih potrebno i vratiti u tlo upotrebom organskih ili mineralnih đubriva u određenim količinama. Na našim zemljištima najveći problem pravi nedostatak humusa, povećana kiselost i nedostatak fosfora, koji je potrebno nadomjestiti meliorativnim mjerama, a to su: humifikacija, kalcifikacija zemljišta i fosfatizacija.

Alarmantno: Hoće li nam njive postati neplodne, nivo humusa sve niži!

"Danas se često srećemo s tim da naši poljoprivrednici iz godine u godinu primjenjuju đubrenje orijentaciono. Međutim, za sprovođenje svih mjera popravke plodnosti zemljišta neophodno je prvo uraditi agrohemijske analize, te na osnovu rezultata uz preporuke pristupiti istom", kaže savjetodavac.

Kontrola plodnosti

Sa ciljem očuvanja fizičkih, hemijskih i bioloških osobina i njegove plodnosti pristupa se kontroli. Pored primijenjenih agrotehničkih i meliorativnih mjera ona je preduslov za racionalnu upotrebu đubriva, na osnovu hemijskih analiza u cilju ostvarivanja visokih, kvalitetnih i stabilnih prinosa gajenih biljaka kao i zaštite životne sredine i biosfere u cjelini.

Laboratorijska analiza poljoprivrednog zemljišta obuhvata:

 • pH vrijednost zemljišta (kiselost)
 • Sadržaj CaCO3
 • Sadržaj organske materije (% humusa)
 • Sadržaj azota (%)
 • Sadržaj lakopristupačnog fosfora (mg/100 g zemlje)
 • Sadržaj lakopristupačnog kalijuma (mg/100 g zemlje)
 • Sadržaj mikroelemenata

Uzorkovanje zemljišta za analizu i ispitivanje plodnosti uzima se najčešće nakon skidanja usjeva (prije zasnivanja novog) ili u toku vegetacije (kod prihrane). "Ukoliko se ubrzo nakon prethodnog usjeva zasniva nova kultura onda se uzorak može uzeti i u toku vegetacije", navodi Panić, s tim da treba imati u vidu da se tada uzorkovanje može izvršiti tek nakon tri mjeseca od posljednje primjene fosfornih i kalijumovih đubriva.

Veoma je bitno da se uzorci zemljišta uzmu pravilno

"Uzorci se uzimaju sa parcele od 1,5 do 5 ha, krećući se dijagonalno ili cik-cak po parceli. Sa parcele se uzima više pojedinačnih uzoraka zavisno od veličine parcele, od kojih se formira jedan reprezentativni uzorak za analizu težine 1-1,5 kg", dodaje savjetodavac, napomenuvši da se dubina za ratarske i povrtlarske kulture kreće se od 0 do 30 cm, a za višegodišnje zasade i vinograde 0 do 30 cm i 30 do 60 cm.

Kako se uzima uzorak zemljišta za analizu?

Podaci koje treba da sadrži jedan uzorak su: ime i prezime proizvođača, naziv ili oznaka parcele, površina, predusjev, naredni usjev, zasad i godina zasada (kod voćnjaka ili vinograda) dubina i datum.

Preporuke koje se mogu dobiti analizom plodnosti zemljišta su:

 • mogućnost gajenja pojedinih vrsta
 • mjere popravke zemljišta (kalcifikacija, humifikacija, fosfatizacija, kalinizacija)
 • vrsta organskog i mineralnog đubriva
 • količina i vrijeme primjene pojedinih đubriva
 • vrsta i količina đubriva za prihranu tokom vegetacije

Tokom uzimanja uzoraka za agrohemijsku analizu veoma je bitno da se uzorci zemljišta uzmu pravilno kako bi se dobili što precizniji rezultati i adekvatna preporuka đubrenja, kako bi se na kraju ostvarili visoki i stabilni prinosi, uštedio novac i sačuvala životna sredina.

Obavezno svake 4 godine

Obaveza poljoprivrednika trebala bi biti da na svake četiri godine izvrše ispitivanje zemljišta sa svojih parcela, naročito onih na kojima primijete pad prinosa ili loše zdravstveno stanje biljaka.

Ispitivanje obavezno svake četiri godine (Foto: Depositphotos/simply)

Pored ispitivanja parametara plodnosti zemljišta radi racionalne primjene mineralnih đubriva, trebao bi se ispitati i sadržaj štetnih elemenata, odnosno teških metala, naročito na zemljišta koja su izložena zagađenjima od poplava, izlivanja otpadnih voda, blizine hemijskih fabrika i dr. zagađivača.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke svake godine subvencioniše analizu kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta na osnovu Programa pedoloških analiza.


Tagovi

Đubrenje zemljišta Kontrola plodnosti Analiza zemljišta Uzimanje uzoraka Parametri ispitivanja tla Laboratorijska analiza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.