Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • reakcije na polen
  • 05.08.2021. 10:00

Ne čekajte da se organizam sam izbori s alergenom - đumbir može biti od pomoći

Preporuka stručnjaka je izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija i izlazak iz kuće zato što je koncentracija polena najveća ujutru kada je vlaga povećana ili puše vjetar.

Foto: Depositphotos/ALesik (ilustracija)
  • 187
  • 29
  • 0

Alergijska oboljenja danas su izuzetno rasprostranjena. Skoro svaka treća osoba boluje od povremene ili konstantne alergije, a svaka deseta pokazuje simptome.

U ovom periodu godine najaktuelnije i najizraženije su reakcije na njih kod većine stanovništva pa zbog toga u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pozivaju na dodatni oprez i mjere prevencije i zaštite.

Sve počinje izloženošću alergena preko dišnog, probavnog sistema ili kože, nakon čega se pokreću određeni procesi koji uslovljavaju reakciju. Najčešći uzrok ovih oboljenja, prije svega kod dišnog sistema je polen, koji je istovremeno i najsnažniji prirodni alergen, stoji u saopštenju INZ.

Prema epidemiološkim podacima, prisutan je trend rasta alergičnih osoba, naročito na vrlo intenzivni polen ambrozije, koji je izuzetno jak aeroalergen i potrebno je svega 20 do 30 zrnaca u kubnom metru pa da dođe do reakcije kod osjetljivih osoba.

Kako kažu u Institutu, najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje svemu što može iritirati organizam.

Vitaminsko - biljne kombinacije kao preventiva

U periodu povećane koncentracije polena, osobe koji imaju takvih problema mogu nositi masku prilikom izlaska iz kuće, prati kosu često jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose. Takođe, preporuka stručnjaka je izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija i izlazak iz kuće zato što je njegova koncentracija najveća ujutru kada je vlaga povećana ili puše vjetar.

Njegov potencijalni izvor je i svježe pokošena trava, ali i šetnje u parkovima gdje se provodi košenje. Ne bi trebalo koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak. Ukoliko ste u mogućnosti, češće boravite na planinama jer nema zagađenja niti većih koncentracija polena.

U INZ-u napominju da ne treba čekati da se organizam sam izbori sa alergenom zato što će ga to dodatno iscrpiti.

U borbi protiv njih savjetuje se i korištenje specijalnih vitaminsko - biljnih kombinacija koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma i jačanje imuno sistema.

Ne zaboravite na vitamin C

Vitamin C je najznačajniji za zaštitu i jačanje imuniteta, ali i đumbir koji pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta iz nosa i sinusa te tako djeluje kao prirodni antihistaminik. Ulje ćurekota ili crnog kima vraća imunitet u ravnotežu i omogućava organizmu da se efikasno izbori s alergijama i upalnim procesima u tijelu. Poželjno je konzumirati i zeleni čaj koji svojim polifenolima i antioksidansima prirodno smanjuje nivo histamina u krvi.

Istraživanja su pokazala da je nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan sa nastankom astme, a omega 6 kiselina, sa pojavom kožnih alergija. Probiotici, odnosno, korisne crijevne bakterije čine sastavni dio fiziološke crijevne flore. Ako je ona narušena, organizam je podložan učestalim alergijama. 

Kreće nova sezona mjerenja polena, stručnjaci će redovno izvještavati sve koji su alergični

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, polen biljaka koji se transportira vjetrom bit će u zraku u značajnim količinama dok kod onih koje se oprašuju insektima gotovo da se neće pojavljivati ili će mu koncentracije biti zanemarive. 

Stručni tim pomenute ustanove će nakon obrade podataka odnosno identifikacije vrsta polena i spora te izračuna njihove količine po kubnom metru zraka, redovno obavještavati i davati preporuke stanovništvu alergičnim na njega.


Tagovi

Alergije Polen Polenova zrnca Alergeni Povećana vlaga Koncentracija polena Suzbijanje simptoma Vitamin C Upotreba đumbira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]