Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcine
  • 02.07.2020. 15:00

Naučnici na svinjama ispituju vakcine protiv Covid-19 i afričke svinjske kuge

Svinje su se pokazale kao dobar model za ispitivanje vakcina protiv različitih bolesti zbog fiziološke sličnosti s ljudima. Trenutno naučnici na njima ispituju djelovanje vakcina protiv koronavirusa, ali i afričke svinjske kuge.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 66
  • 11
  • 0

Naučnici s britanskog instituta Pirbright u saradnji sa Univerziteta na Oxfordu i farmaceutskom kompanijom AstraZeneca istražuju djelotvornost vakcina protiv Covid-19 i to na svinjama. Naime, sprovedena ispitivanja ukazuju da dvije doze vakcina ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) kod svinja proizvode veći broj protivtijela od jedne doze. U toku je i ispitivanje vakcina protiv afričke svinjske kuge (ASK) koje daje obećavajuće rezultate.

Zašto je ispitivanje vakcina na svinjama važno?

U priopćenju za medije upućenom AFN-u, profesor Bryan Charleston s Instituta Pirbright, objasnio je zašto je uspješno djelovanje kod ovih životinja važan korak u razvoju vakcina koje bi zaštitilo ljude od SARS-CoV-2.

Koronavirus pronađen na dasci za rezanje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

"Svinje su se pokazale vrijednim modelom za testiranje vakcina i protiv drugih bolesti, kako bi se dobila vrsta induciranog imunološkog odgovora i ispitale različite doze", rekao je Charleston. "One su po pitanju fiziologije sličnije ljudima nego neke druge životinje, na primjer, tjelesnom težinom i metabolizmom, a i pristupačnije su za ispitivanja od primata", zaključio je. 

Profesor Simon Graham vodeći autor studije opisao je rezultate kao vrlo ohrabrujuće. Naime, ovaj se rad paralelno odvija i s drugim istraživanjima poput ispitivanja i razvoja vakcina protiv afričke svinjske kuge.

ASK ima veće posljedice za stočarstvo od Covid-19

Justin Sherrard, globalni strateg iz Rabobanka (svjetski lider u finansranju hrane i poljoprivrede, op.a.) smatra da će ovaj virus imati dublje i dugotrajnije uticaje na globalna tržišta životinjskih proteina od Covid-19. Već su stotine miliona svinja zaražene širom Azije, a najveći dio u Kini. U novije su se vrijeme ponovno pojavile epidemije u Europi i Africi, a prije nekoliko dana Nigerija je postala novo žarište gdje su stočari usmrtili 300.000 ovih životinja.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) upozorila je da bi ta bolest mogla ubiti četvrtinu tih životinja širom svijeta i to upravo zbog nepostojanja komercijalno dostupne vakcine.

Uticaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Studija Pirbright-a, objavljena u časopisu Vaccines, pokazuje da je 100% svinja koje su primile novu vakcinu, zaštićeno od smrtonosne doze virusa ASK.

Učinkovita vakcina protiv ASK?

Tim je stvorio ono što je poznato kao vektorska vakcina, umetanjem osam strateški odabranih ASKV gena u neškodljivi virus, poznat kao vektor. Vektori se koriste za dostavu gena svinjskim ćelijama gdje proizvode virusne proteine ​​koji stvaraju njihov imunološki sistem kako bi brzo reagovali na ASK infekciju. 

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Kombinacija osam gena virusa štitila je svinje iako su se razvili klinički znakovi bolesti. Ovo je prvi put da je vektorska vakcina pokazala zaštitni učinak protiv ASK. Potreban je dalji razvoj, ali ako bude uspješan, vakcina bi omogućila razlikovanje zaraženih životinja od onih koje su je primile, što bi omogućilo uspostavljanje programa vakcinisanja bez žrtvi po privredu.


Tagovi

Vakcinisanje Covid-19 Afrička svinjska kuga ASK Koronavirus Zaštita Istraživanje Uticaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...