Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 18.05.2021. 12:00

Nastavlja se promocija organskog uzgoja - priznavanje sertifikata na tržištu Srbije

Na održanom sastanku bilo je riječi i o zajedničkoj organizaciji BIOFEST-a, koji bi se održao u devetom mjesecu u Banja Luci, čiji je cilj bolje povezivanje uzgajivača i trgovaca organskih proizvoda.

Foto: Bojan Kecman
  • 77
  • 9
  • 0

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić juče je u Istočnom Sarajevu održao sastanak sa ministrom poljoprivrede Republike Srbije, Branislvom Nedimovićem, na temu međusobnog priznavanja nacionalnih sertifikata za organsku proizvodnju. 

Kako saznajemo iz nadležnog ministarstva, na održanom sastanku bilo je riječi i o zajedničkoj organizaciji BIOFEST-a, koji bi se održao u devetom mjesecu u Banja Luci. Cilj ove manifestacije je bolje povezivanje uzgajivača i trgovaca organskih poljoprivrednih proizvoda, kao i intenziviranju njihovog plasmana i u budućnosti, na oba tržišta. 

Obojica ministara zaključili su da je i pored postojećih otežanih uslova saradnje, usljed aktuelne pandemije, urađen veliki broj aktivnosti kada je riječ o implementiranju Protokola i Sporazuma o saradnji između dvaju država. Takođe je precizirano da prioritet ostaju i dalje zadaci u oblasti protivgradne zaštite u regionu Podrinja, zatim osnaživanje kapaciteta sjemenske proizvodnje u Republici Srpskoj, ali i saradnje među Upravama za agrarna plaćanja RS i Srbije. 

Pored navedenog, namjera je da se unaprjedi poljoprivredno zadrugarstvo u našoj zemlji, ali i dalje jačanje sektora organske proizvodnje. 

Unaprjeđenje organske proizvodnje

Kada je riječ o veterinarstvu, precizirana je saradnja vezano za primjenu mjera fleksibilnosti u objektima malih kapaciteta i tradicionalnom uzgoju, kao i zajednička izrada Planova hitnih mjera i razmjene iskustava sa terena prilikom javljanja zaraznih bolesti

U sektoru vodoprivrede, utvrđen je nastavak saradnje na provođenju projekta "Program za integrisani razvoj koridora reke Save i Drine", finansiranog sredstvima Svjetske banke, kao i zajednički rad hidrometeoroloških zavoda.

U oblasti šumarstva, bilo je riječi o unapređenju saradnje kod prerade drveta, kao i intenziviranja proizvodnje sadnog materijala brzorastućih vrsta šumskog drveta i podizanja plantaža u inundacionim zonama RS putem saradnje sa JPŠ "Šume Republike Srpske", a.d. Sokolac, JU Vode Srpske i Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada.

Na sastanku je takođe dogovoreno i priznavanje nacionalne oznake Srbije za organsku proizvodnju i organske proizvode RS kao punovažne etikete na tržištima obe zemlje.

Resorno ministarstvo promoviše organski uzgoj - strpljivo i sa drugačijim proizvodima na tržište

Podsjetimo, prošle godine rečeno je da će sertifikovani proizvođači organske hrane u RS na svojim proizvodima moći da koriste znak "Organski proizvod Republike Srpske“ što je još jedan krupan korak u razvoju eko proizvodnje u našoj zemlji.

"Prije nekoliko godina u RS smo imali oko 300 hektara pod organskim usjevima, sada je ta brojka duplo veća. Trenutno je oko 100 proizvođača sertifikovano ili u procesu dobijanja sertifikacije, a vrijednost izvoza kreće se oko pet miliona maraka. Nastojaćemo da u narednom periodu još više povećamo podsticaje za ovaj vid proizvodnje kako bi broj poljoprivrednika i površina pod ekološkim uzgojem bio što veći. Svjesni smo da sadašnja izdvajanja nisu konkurentna podsticajima u većini evropskh zemalja, ali ćemo se truditi da ovu proizvodnju dovedemo u položaj kakav zaslužuje", istakao je tom prilikom ministar Pašalić.


Tagovi

Organska proizvodnja Sertifikat organske proizvodnje Boris Pašalič Ministarstvo poljoprivrede BIOFEST Poljoprivredno zadrugarstvo Protivgradna zaštita


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]