Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u Evropi
  • 24.02.2022. 18:00

Napad Rusije na Ukrajinu uzrokovao snažan rast cijene pšenice

Ukrajina je žitnica Europe, a Rusija najveći globalni izvoznik pšenice.

Foto: Bigstock/SergBob
  • 279
  • 42
  • 0

Napad Rusije na Ukrajinu doveo je danas do naglog skoka cijene pšenice na svjetskim tržištima. Kako piše agrarheute, cijena pšenice na europskom tržištu porasla je na nešto manje od 290 eura po toni. Međutim, već sutra očekuje se povećanje na čak 330 eura. Poskupjele su i sve ostale vrste žitarica i uljarice.

Svjetski mediji prenose i da je cijena bušela pšenice (35,24 litara) porasla više od pet posto odnosno na 935 američkih centi (9,35 dolara) i time se približila najvišem nivou od 2012. godine.

Do skoka je naravno došlo zbog prijetnje poremećaja u snabdijevanju. Naime, Rusija je globalno najveći izvoznik pšenice, a zajedno s Ukrajinom, koju se naziva još i "žitnicom Europe" čini gotovo trećinu (29 posto) svjetskog izvoznog tržišta ove žitarice. 

Prema podacima ukrajinske vlade, iz 2018. godine, poljoprivredni sektor čini gotovo 17 posto BDP-a i donosi gotovo 38 posto deviznih prihoda. Vodeće kulture u poljoprivredi su upravo žitarice, a glavna među njima je ozima pšenica. Tu su i ječam i raž, na koje se oslanja veći dio našeg kontinenta, navodi CNBC

S druge strane, Rusija je prošle godine požnjela 123 miliona tona žitarica, uključujući 76 miliona tona pšenice. Ovim količinama u potpunosti zadovoljavaju domaće potrebe te izvozne mogućnosti zemlje, navodi Tadviser

Mnogi se oslanjaju na ukrajinsku pšenicu

Analitičari smatraju kako će lanci snabdijevanja žitaricama biti sve više poremećeni kako se kriza pogoršava.

"Iako sezona žetve daleko još nekoliko mjeseci, dugotrajni sukob bi ove jeseni mogao stvoriti nestašicu hljeba i povećati potrošačke cijene", izjavio je Alan Holland, izvršni direktor i osnivač kompanije Keelvar.

Ovim političkim previranjima neće biti pogođena samo Evropska unija, budući da se na ukrajinsku pšenicu i kukuruz oslanjaju mnoge države Bliskog istoka i Afrike. 

Traže se alternativna tržišta (Foto: Depositphotos/digiart)

"Kina je također veliki uvoznik ukrajinskog kukuruza - zapravo, Ukrajina je zamijenila SAD kao najveći kineski dobavljač tom žitaricom 2021.", rekla je Dawn Tiura, predsjednica grupe Sourcing Industry. 

Što s metalima? 

Cijene pšenice i kukuruza nakon kratkog pada, opet su skočile. Fjučersi na pšenicu kojima se trguje u Chicagu porasli su za oko 12 posto od početka ove godine, a za kukuruz za 14,5 posto u istom razdoblju.

Nestabilne cijene žitarica na evropskom tržištu

Važno je napomenuti i da Rusija kontrolira oko 10 posto svjetskih rezervi bakra i glavni je proizvođač nikla i platine, izjavio je Per Hong, stariji partner konzultantske firme Kearney. Nikal je ključna sirovina za proizvodnju baterija električnih vozila, a bakar se uvelike koristi u proizvodnji elektronike i građevini.

"Američka industrija čipova uvelike se oslanja na ukrajinski neon, a Rusija također izvozi niz elemenata koji su ključni za proizvodnju poluvodiča, mlaznih motora, automobila i lijekova", kaže Hong.


Tagovi

Kriza Rusija Ukrajina Eskalacija Sukob Alan Holland Dawn Tiura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.