Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.02.2022. 15:00

Nestabilne cijene žitarica na evropskom tržištu

Poslije povećanja došlo je do pada cijena. Raste izvoz, ali prijeteći sukobi između Rusije i Ukrajine izazvaju poremećaj na ovom tržištu.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 201
  • 16
  • 0

Cijene pšenice su pokazale nestabilnost i poslije naglog skoka opet su pale. Kako navodi Agrarheute najveći uticaj na ovu situaciju ima geopolitička kriza u regiji Crnog mora. Globalna potražnja raste, a smanjuju se svjetske zalihe. To je prvo rezultiralo porastom cijene, a onda i padom sredinom prošle sedmice.

Zbog izvještaja o dobrom stanju ozimih usjeva u Evropi i crnomorskoj regiji nastao je cjenovni pritisak. Analitičarska kompanija SovEcon iz Rusije podigla je procjenu novog roda pšenice u ovoj zemlji za 3,6 miliofna tona na 84,8 miliona tona.

Istovremeno, francusko ministarstvo poljoprivrede izvještava da je površina pod krušnom pšenicom za oko 211.000 hektara manja nego 2021. godine. To znači da će žetva ozime biti znatno manja nego što se ranije očekivalo. Proizvođači su povećali površinu pod ječmom u odnosu na 2021. godinu za 55.000 hektara na 1,25 miliona hektara. Pod uljanom repicom su povećane za 176.000 hektara na 1,2 mil. ha.

Cijena pšenice na MATIF berzi u Parizu je u ugovoru sa isporukom u martu porasla za 2,5 posto na 271,75 eura po toni, a na godišnjoj razini kotacije su porasle za 1,8 posto. Poslije poskupljenja došlo je do pada. Cijena kukuruza je porasla za 1,7 posto i iznosila je 254,00 €/t. Tokom sedmice kotacije su pale za 0,4 posto.

Što se tiče tržišta u Njemačkoj, cijene stočnog ječma u Hamburgu u petak su bile 258 eura po toni, dva eura niže nego sedam dana ranije. Za stočni ječam koji je isporučen Francuskoj u ponedjeljak je iznosila 255 eura po toni.

Nastavlja se rast izvoza žitarica

Dok izvoz žitarica iz Evrope raste, mlinovi i proizvođači stočne hrane kupuju više robe u pozadini eskalacije sporova na Crnom moru i cijena koje su povremeno značajno pale, izvještavaju trgovci i analitičari. No, danas je Reuters objavio kako eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine diže vrijednosti žitarica i hrane uopće, a kupci su prisiljeni tražiti i alternativna tržišta. 

Kumulativni izvoz pšenice iz Evropske unije od 1. jula do 12. februara je iznosio 18,2 miliona tona, a istom periodu prošle godine 17,5 mil. t. Raste potražnja za tržišta Kine, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Najznačajniji kupci evropske pšenice u tekućoj sezoni su: Alžir, Egipat, Kina, Nigerija i Južna Koreja. Maroko je pogodila katastrofalna suša što je primoralo vladu da poveća uvoz.

Kakvo nas vrijeme čeka ovo proljeće - red suše, oluja pa i mraza?

Izvoz stočnog ječma do 12. februara 2022. godine procijenjen je na oko 5,1 milion tona, što je za 300.000 tona više nego u isto vrijeme prošle godine. Najveći izvoznik je Francuska sa 2,36 mil. t, ispred Rumunije sa 1,56 mil. t. Na trećem mjestu je Njemačka sa 713.000 tona. Najznačajniji kupac je Kina sa dva miliona tona, a zatim Saudijska Arabija, Jordan, Turska i Alžir.

Stanje na fjučers tržištu

Cijene kukuruza u zrnu na evropskom tržištu fjučersa u petak su za početka marta bile 254 eura po toni, što je 4,25€ više nego dan ranije i jedan evro niže nego prije sedam dana. Nova žetva ove žitarice kotirana je na 236€, odnosno 1,50€ više nego prije sedmicu.

Za pšenicu protekle sedmice su bile turbulentne. Na evropskom tržištu došlo je do povećanja za 6,75€/t na 271,75€/t što je samo tri eura više nego prošlog petka.

Nova žetva pšenice 2022. kotirana je na fjučers tržištu u Parizu po cijeni od 262,75 eura za tonu.

U izvoznoj luci Hamburg krušna pšenica je u petak bila 284€/t, dok je stočni ječam 258 eura€/t, dva eura manje nego sedmicu dana ranije.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U francuskoj izvoznoj luci Rouen cijena za krušnu pšenicu iznosila je 268€/t, što je povećanje od sedam eura prethodnog dana i tri eura više nego prethodne sedmice. Stočni ječam isporučen je u ponedjeljak u Ruan po cijeni od 255€/t što je povećanje od sedam eura prethodnog dana i pet eura prethodne sedmice.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Fjučers tržište Cijena pšenice Cijena kukuruza Rast cijena Pad cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.