Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 09.08.2020. 15:00

Nakon 20 godina isplatit će im odštetu za oduzetu zemlju

Kako država Zimbabve nema novaca, dogovoreno je da će izdavati dugoročne obveznice, odnosno prvu polovicu odštete poljoprivrednici bijelci će dobiti nakon godinu dana, a ostatak u roku od pet godina. 

Foto: Depositphotos/Chriskruger
  • 119
  • 405
  • 0

Vlada Republike Zimbabve pristala je platiti odštetu u iznosu od 3,5 milijarde dolara poljoprivrednicima bijelcima kojima je zemlja oduzeta kako bi se na nju naselile crne obitelji. 

Oduzimanje imanja bila je jedna od razornih politika koju je provodila tadašnja vlada na čelu sa Robertom Mugabeaom. Ponekad i nasilnim putem, deložirali su gotovo 4.500 bijelaca čiju su zemlju onda podijelili 300.000 afričkih obiteljima, tvrdeći da se tako vratila ravnoteža u državu.

Mugabe je inače bio poznat po svojim nasilnim politikama, a mnogi smatraju i da je on glavni krivac lošeg gospodarstva u zemlji. U trenutku svrgavanja sa vlasti 2017. godine, u dobi od 93 godine, bio je najstariji lider pojedine države na svijetu.

Obnovljena i nadoknađena infrastruktura, ali ne i sama zemlja

Kako država nema novaca, dogovoreno je da će izdavati dugoročne obveznice, odnosno prvu polovicu odštete farmeri će dobiti nakon godinu dana, a ostatak u roku od pet godina.

Također, sporazumom koji je potpisan u državnoj kući predsjednika Emmersona Mnangagwa u Harareu, poljoprivrednicima će biti obnovljena i nadoknađena infrastruktura na farmama, ali ne i samo zemljište. Pojedinosti o tome koliko će novaca svatko dobiti, sa obzirom na vrijeme koje je proteklo nakon oduzimanja, još uvijek nisu dobili, ali iz vlade su poručili kako će prednost dati starijim osobama, navodi Reuters.

Potomci američkih robova pokušavaju vratiti svoju davno oduzetu zemlju

"Kao Zimbabvejci odlučili smo riješiti ovo dugogodišnje pitanje", rekao je Andrew Pascoe, voditelj Sindikata komercijalnih poljoprivrednika i predstavnik bijelaca.

Podsjećamo, u Americi se također vodi bitka oko zemljišta, ali tamo je situacija obrnuta. Određeni broj Afroamerikanaca, odnosno njihovi potomci sada traže od vlade povrat zemlje koja im je također početkom 20. vijeka prisilno oduzeta. 

Budući da su shvatili kako im vlada nema namjeru pomoći, novce su odlučili prikupiti putem projekta te otkupiti zemljišta. 

Najgora ekonomska kriza unazad 20 godina

Treba napomenuti i kako je Zimbabve zahvatila najgora ekonomska kriza unatrag 20 godina, a kombinirana sušom, ekonomskom recesijom i koronavirusom rezultirala je manjkom novca, lijekova i rastućom inflacijom.

Kako bi im se pomoglo, Svjetski program za hranu (WFP), zatražio je dodatnih 250 miliona dolara za milion stanovnika koji su upali u koronakrizu i trenutno gladuju. 

Gladuju, napadaju ih skakavci i koronavirus: Može li Afrika opstati?

Prema njihovoj procjeni, ako se uskoro nešto ne učini, broj ljudi koji nemaju dovoljno hrane mogao bi doseći 8,6 miliona što je 60% stanovništva.

"S inflacijom koja prelazi 700%, cijene osnovnih dobara sada su izvan dosega mnogih građana, a očajne obitelji jedu manje, prodaju dragocjene stvari i padaju u dugove", navode iz WFP-a.


Tagovi

Zimbamve Robert Mugabe Odšteta Zemljište Poljoprivrednici Ekonomska kriza Glad Korona kriza


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete