Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna zemlja
  • 30.07.2020. 15:00

Afroamerikanci pokušavaju vratiti svoju davno oduzetu zemlju

Početkom 20. vijeka bivši robovi i njihovi potomci posjedovali su 14 miliona ari zemlje, a od tada ih je više od 90% izgubilo svoje zemljište, velikim dijelom zbog diskriminacije i rasizma koji su se sve više pojavljivali širom zemlje. 

Foto: Depositphotos/pixelheadphoto
  • 121
  • 28
  • 0

Iako je trenutno broj afroameričkih poljoprivrednika u Sjedinjenim Američkim državama nevjerovatno mali, to nije uvijek bilo tako.

Početkom 20. vijeka bivši robovi i njihovi potomci posjedovali su 14 miliona ari zemlje, a od tada ih je više od 90% izgubilo svoje zemljište, velikim dijelom zbog diskriminacije i rasizma koji su se sve više pojavljivali širom zemlje. 

Tokom godina, mnogim su Afroamerikancima bili uskraćeni krediti i zajmovi za zemlju i proizvodnju, konstantno su bili izloženi krađi na koje, kada bi ih prijavili, nadležna tijela nisu reagovala, a sve su više bili podložni zastrašivanju i nasilju od strane ostalih stanovnika, piše Modern farmer.

Projektom vraćaju svoju zemlju

Sada njihovi potomci mole državu za pomoć i traže povrat zemlje koja je njihovim bakama i djedovima nasilno oduzeta. Jedan od njih je i Avery Jackson koji je zatražio potporu u iznosu od 125.000 dolara kako bi otkupio 20 ari zemlje u području Mississippija.

"Nas nadgledaju što je više moguće i moramo paziti na svaku sitnicu. Ovom inicijativom pokazujemo kako držimo do sebe i želimo dobiti ono što nam zapravo i pripada", poručio je Jackson. 

Kako su znali da im država neće pomoći, pokrenuli su sami projekat pod nazivom "Crno zemljište od značaja: Pomozite spasiti 20 ari", a do sada su skupili 75.000 dolara. Željeni iznos omogućio bi farmerima kupovinu bez duga, a dio novca morao bi se utrošiti i u dubinsku obradu jer ta polja već godinama nisu obrađena

Otvaranje edukacionog centra

"Jednom kada ga kupimo, zemljište će biti samo naše i svi će se Afroamerikanci moći koristiti njime. Nadamo se kako ćemo preuzeti vlasništvo u narednih dva mjeseca, a tokom šest do 12 mjeseci obrađivati ćemo zemlju kako bi je vratili u normalno stanje“, pojašnjava Avery.

Priznaje i kako im je želja na dijelu farme otvoriti edukacioni centar u kojem će se održavati predavanja o proizvodnji žitarica, voća, povrća i ostalog bilja.

"Stvaranje takvog mjesta čin je otpora prema netoleranciji koja je duboko usađena u velik broj stanovnika SAD-a i šire. Ako kojim slučajem i premašimo cilj, sav višak daćemo našim poljoprivrednicima koji već proizvode i prodaju hranu. Želimo našoj djeci pokazati da afroameričko stanovništvo takođe zaslužuje sve što i ostali", zaključuje ovaj farmer. 


Tagovi

Afroamerikanci Poljoprivreda Zemljište Diskriminacija Projekat Otkup


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete