Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje "Zdrava malina"
  • 27.05.2018. 10:00

Naila Čaušević: Apliciranje za projekte je jedan od prioriteta u radu Udruženja Zdrava malina

Udruženje redovito organizira edukacije, a krajem prošle godine realizirali su i svoj prvi projekt u sklopu kojega je mehanizaciju i alat dobilo 15 malinara.

Foto: Facebook/UG "Zdrava Malina" Gornji Vakuf- Uskoplje
  • 684
  • 57
  • 0

Udruženje "Zdrava malina" na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje djeluje više od godinu dana, točnije, od marta 2017. godine. Primarni im je cilj pružanje pomoći poljoprivrednicima iz toga grada. Da su uspješni u tome, govori činjenica da je do sada uspješno realizirano nekoliko projekata. Redovito organiziraju edukaciju, a krajem prošle godine realizirali su i svoj prvi projekt u sklopu kojega je mehanizaciju i alat dobilo 15 malinara. 

Mehanizaciju i alat dobilo 15 malinara

Članovi ovoga udruženja tada su u projektu sudjelovali s 30 posto sredstva, isti je iznos osigurala Općina, a 40 posto IFAD. 

Naila Čaušević, predsjednica Udruženja "Zdrava malina" ističe da je apliciranje za projekte, kojima bi se unaprijedila oblast poljoprivrede i omogućilo da što veći broj ljudi zarađuje za život na vlastitim imanjima, jedan od prioriteta u budućem radu ovog udruženja, navodi TNT portal

Mizerna sredstva za otkup maline

Čaušević kaže kako su, nakon prošlogodišnje niske otkupne cijene maline, uzgajivači razočarani i destimulirani, te da su neki od njih iskorijenili zasade, s kojih su ranijih godina ubirali značajne prihode. Vjeruje da će predstojeća sezona biti puno bolja za malinare, iako se ovih dana pojavila vijest da će otkupna cijena kilograma maline biti 1,5 KM, odnosno akontativna 0,80 KM.

Malinari dobili informaciju o niskoj otkupnoj cijeni, u TK uništeno gotovo 50 dunuma prvoklasnog zasada

"To su stvarno mizerna sredstva, ako se uzmu u obzir svi troškovi uzgoja maline. Nadam se da će cijena biti takva da će uzgajivači malina moći pokriti sve te troškove i da će nešto pritom i zaraditi", kazala je Čaušević.

Poljoprivreda i zemlja najbolji lijek

Bez obzira na trenutno stanje u bh. malinarstvu, kaže da je zadovoljna i sretna što se i sama, u nedostatku posla, pošla baviti uzgojem malina zajedno sa suprugom Muamerom i ostalim članovima porodice.

"Imam dvoje male djece i trenutno ne bih mogla otići raditi u neku firmu. Osim toga, u manjoj lokalnoj zajednici teško je pronaći posao pa i ako, kao što je to u mom slučaju, imate fakultetsku diplomu", naglasila je zaključivši da su poljoprivreda i zemlja "najbolji lijek i način da se pobjegne od svakodnevnih, teških tema koje opterećuju ljude u BiH".


Tagovi

Udruženje Zdrava malina Naila Čaušević Malinarstvo Projekti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete