Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niska otkupna cijena
  • 23.05.2018. 14:00

Malinari dobili informaciju o niskoj otkupnoj cijeni, u TK uništeno gotovo 50 dunuma prvoklasnog zasada

U Udruženju malinara Tuzlanskog kantona dobili su informaciju da će akontativna cijena biti od 0,80 KM, a to znači da je konačna oko 1,50 KM. Istu informaciju imaju i u Srednjobosanskom kantonu.

Foto: Pixabay/Ratfink1973
  • 8.103
  • 519
  • 0

Ni desetak dana nije prošlo od kako smo prenijeli vijest o tome kako se proizvodnja malina u Unsko-sanskom kantonu nalazi pred gašenjem, a glavni razlog tome je niska otkupna cijena. Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza proizvođača jagodičastog voća USK, tada je govorio o cijeni od oko dvije marke po kilogramu, plus 45 feninga poticaja od strane Vlade USK. 

Emir Mahumutović: Malinari u USK neće pristati na nisku cijenu koju su dogovorili veliki otkupljivači

Kao da to nije dovoljno, malinari u Federaciji BiH dobili su informaciju o još nižoj cijeni. Naime, u Udruženju malinara Tuzlanskog kantona dobili su informaciju da će akontativna cijena biti od 0,80 KM, a to znači da je konačna oko 1,50 KM. Istu informaciju imaju i u Srednjobosanskom kantonu, navodi Klix

"Ono što zabrinjava jeste da je dosta hladnjača odustalo od otkupa, tako da mi u Tuzlanskom kantonu imamo problem sa skladištenjem i kompletnim otkupom, jer nemamo otkupljivača", rekao je Almir Dedić, predsjednik Udruženja malinara TK u kojem trenutno tragaju za alternativom. Osnovali su zadrugu, ali još nemaju potrebnu infrastrukturu. 

Uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnih zasada malina

"Proizvođači to ne mogu finansirati, tako da imamo jedan vakuum. Dosta ljudi odustaje i do sada je uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnih zasada malina", rekao je Dedić istaknuvši kako je u 70 posto slučajeva riječ o socijalno ugroženim porodicama

U Srednjobosanskom kantonu je situacija povoljnija, jer uzgajivači imaju plasman za svoje maline. Otkupljivači su čak i primali nove kooperante. Ali, cijena koju su načuli je mnogo niža.

"Prošle godine je bila 2,05 KM i nismo imali poticaje od kantona. Sada se govori o cijeni od 1,50 KM", rekao je jedan od uzgajivača iz SBK.

Hoće li se malinarstvo podići sa koljena?

Podsjetimo, prošlu je godinu obilježio niz protesta, a malinari iz Zeničko-dobojskog kantona su išli dotle da su prosipali maline po cesti. Već su tada poručili kako bilo koja otkupna cijena niža od tri KM nije prihvatljiva. 

Šampion izvoza, crveno zlato, strateška proizvodnja samo su neki od naziva koji su na početku Prvog kongresa o jagodičastom voću u FBiH, održanom u februaru ove godine, eksplicitno prisvojeni proizvodnji maline. Kongres pod nazivom "Budućnost maline" predstavljao se kao prvi korak ka strateškom pozitivnom zaokretu u proizvodnji maline. Već smo tada pisali o tome kako ohrabrujući statistički podaci o desetinama miliona maraka izvoza, hiljadama tona otkupa, broju uposlenih u čitavom lancu proizvodnje nisu niti smiju prekriti činjenicu da malinarstvo u BiH trenutno ne stoji na zdravim nogama. 

Vratiti povjerenje između otkupljivača i proizvođača maline

A hoće li se malinarstvo podići s koljena na kojima je trenutno, vjerojatno će pokazati ova sezona. 


Tagovi

Cijena maline Otkupna cijena Malinarstvo Almir Dedić Udruženje malinara Zadruga Zasad maline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.