Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 01.03.2018. 09:00

Vratiti povjerenje između otkupljivača i proizvođača maline

Ohrabrujući statistički podaci o desetinama miliona maraka izvoza, hiljadama tona otkupa, broju uposlenih u čitavom lancu proizvodnje nisu niti smiju prekriti činjenicu da malinarstvo u BiH trenutno ne stoji na zdravim nogama.

  • 1.989
  • 209
  • 0

Šampion izvoza, crveno zlato, strateška proizvodnja samo su neki od naziva koji su na početku Prvog kongresa o jagodičastom voću u FBiH eksplicitno prisvojeni proizvodnji maline. Kongres pod nazivom "Budućnost maline" prvi je korak ka strateškom pozitivnom zaokretu u proizvodnji maline. Ohrabrujući statistički podaci o desetinama miliona maraka izvoza, hiljadama tona otkupa, broju uposlenih u čitavom lancu proizvodnje nisu niti smiju prekriti činjenicu da malinarstvo u BiH trenutno ne stoji na zdravim nogama. Šta je dalje činiti, kako vratiti pozitivnu sliku, spasiti malinjake, postići veću otkupnu cijenu, ko je u kojim segmentima lanca proizvodnje odgovoran su neke od tema na koje su dati odgovori i preporuke znajući da nova sezona za malinare kuca na vrata.

Otkupna cijena generator problema

Slika na terenu kaže da se skoro 30% malinjaka zaoralo, pojedini otkupljivači još uvijek nisu isplatili trud i rad proizvođača, hladnjače se još uvijek bore da isprazne kapacitete, prodaju malinu iz 2017., a mnogi nivoi vlasti ignoriraju ubaciti u program poticaja malinu. Pitanje teže nego li ono na Milijunašu za million KM je, da li podizati nove zasade ili čak i zadržati postojeće malinjake za predstojeću sezonu. Nažalost dok su poljoprivrednici kako se to u Bosni kaže "u golemom dumanu" niko nema pravi odgovor. Vrlo je jednostavno odgovor se krije u visini otkupne cijene maline, nažalost Kongres nije mogao ponuditi taj konkretan odgovor. Iako je to u panel diskusiji nekoliko puta poentirano pitanje.

"Budućnost maline" prvi je korak ka strateškom pozitivnom zaokretu u proizvodnji maline.

Od strane proizvođača naglašeno je da se mora znati način i model formiranja otkupne cijene. "Nekoliko modela postoji po kojima otkupljivač isplačuje proizvođača, međutim niti jedan model u ovom momentu ne garantira koja će to cijena biti, tu je više faktora, vremenske (ne)prilike, potražnja na tržištu, kvalitet, konkurencija i kad se sve ovo uzme u obzir može se govoriti o konačnoj otkupnoj cijeni", istakao je Enver Avdić, predsjednik otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH.

Strateška proizvodnja

7. mjesto u svijetu po proizvodnji maline, 71 milion KM izvozne vrijednosti maline, oko 20 000 domačinstava u lancu proizvodnje, do 500 hektara zasada i uloženih 100 miliona u infrastrukturu daju zapravo da se proizvodnji maline pristupi sistemski i proglasi kao strateška proizvodnja. Posebno je to istakla predsjednica OU Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH Jasminka Hadžiabdić: "U okviru radne grupe imali smo intenzivne razgovore o ovoj temi sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i već su se poduzeli određeni koraci i zaključci koje smo donijeli, vrijeme je da se napravi zakoret u proizvodnji maline."

Formirana radna grupa sačinjena od članova akademske zajednice, proizvođača, otkupljivača i predstavnika iz ministarstva intenzivno radi na tome da se proizvodnji maline vrati pozitivna slika. Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić istakao je da se mora znati ko šta radi na terenu, ko savjetuje i kako, stoga će u narednom periodu sistemski se odrediti ovlašteni savjetodavci što će biti jedan od prvih koraka koji bi trebali osigurati da naziv kongreda Budućnost maline bude i osigurana na terenu.

Foto: H. M./Klix.ba


Tagovi

Maline Otkupne cijene Kongres o jagodičastom voću u FBiH Voćarstvo Otkup


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.