Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora poljoprivrednicima
  • 08.10.2020. 13:30

Nadležni sve pripremaju kako bi poljoprivrednici mogli aplicirati za EU fondove

Ukoliko je sezona bila rodna, javlja se pitanje plasmana i niske cijene, kao što je to bio slučaj ove godine. Ako su vremenske prilike nepovoljne, rod će izostati. Takođe, tu je i aktuelna pandemija korona virusa, koja je poremetila tržište poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 69
  • 269
  • 0

Prije dva dana održan je sastanak predstavnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, Agrarnog fonda i udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Bijeljine. Tema su bili izazovi sa kojima se proizvođači susreću, na koji način im se može pružiti potpora, ali i kako ih odgovarajuće pripremiti za konkurisanje za sredstva iz fondova Evropske unije

U razgovore je bio uključen i gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, koji smatra da je ovo dobra prilika da se podrži domaća poljoprivreda jer su uzgajivači uvijek suočeni sa nekim problemima i moraju znati kako ih riješiti na najbolji mogući način, stoji na zvaničnoj web stranici ovog grada. 

"Ukoliko je sezona bila rodna, javlja se pitanje plasmana i niske cijene, kao što je to bio slučaj ove godine. Ako su vremenske prilike nepovoljne, rod će izostati. Takođe, tu je i aktuelna pandemija korona virusa, koja je poremetila tržište poljoprivrednih proizvoda. Ovo je posebno izraženo kod tovnih grla, gdje je plasman značajno otežan. Iz tog razloga, Gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH intenzivno radi na pronalaženju riješenja za izvoz mesa u Tursku, ali i druge države", naglašava Mićić i dodaje kako se o ovim temama treba razgovarati i sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, kako bi se čulo i njihovo mišljenje jer su upravo oni veza između lokalne samouprave, Agrarnog fonda i poljoprivrednika. 

Odobrena dodatna kvota stočarima

Iz Odjeljenja za poljoprivredu kažu kako će uprkos izazovnoj godini, lokalne nadležne institucije učiniti za proizvođače ono što je u njihovoj mogućnosti i bar malo im olakšati situaciju u kojoj se sada nalaze. 

"Sektor za poljoprivredu će formirati evidenciju svih udruženja iz resora za agrar, kako bi smo iduću godinu dočekali spremni za konkurisanje za sredstva iz evropskih fondova. Kada je riječ o agrarnom budžetu, podsticaji se redovno isplaćuju. U te svrhe, povećan je rebalansom sa 1,1 milion KM na 1,6 mil. KM", podsjeća Stevan Trivković, načelnik Odjeljenja. 

Slobodan izvoz kao rješenje za domaće stočare?

Trivković je takođe potvrdio kako je resorno ministarstvo u Semberiji odobrilo dodatnu kvotu od 200 tovnih grla. Ovo je odbreno pored onih 1.000 grla koja je "ZP komerc" do sada otkupio od stočara. 

U Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice smatraju da je održani sastanak važan korak naprjed u saradnji lokalne samouprave i poljoprivrednika. 

Povrtlari najbolje prošli ?

"Očekivanja su da poljoprivredna proizvodnja u ovom dijelu BiH bude priznata, onako kako i zaslužuje. Kada je riječ o interventnom otkupu, to je samo privremena mjera dok je temelj zdravog stočarstva jasno definisana politika zaštite domaće proizvodnje", naglašava Savo Bakajlić, preds​j​e​d​nik pomenutog udruženja.

Ove godine domaće povrće neće propasti, samo treba smanjiti uvoz

Povrtlari na cjelokupnu situaciju gledaju pozitivno. U Semberiji je sjetva obavljena na vrijeme, a oni koji se bave ugovorenom proizvodnjom, u 2020. su prošli bolje na tržištu nego proizvođači koji su svoju robu prodavali na pijacama. 

"Od ostvarenih prinosa paprika i kupusa, nije prodat ni deseti dio. Istovremeno su proizvođači lubenice malo bolje prošli. Kada je u pitanju potpora gradskih vlasti, uzgajivači povrća nadaju se većem budžetu za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje", ocjenjuje Rade Jovičević, podpredsjednik Udruženja povrtlara RS. 


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Fondovi Evropske unije Mićo Mićić Niske cijene Lokalne institucije Stevan Trivković Interventni otkup Rade Jovičević Savo Bakajlić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.