Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevencija
  • 12.06.2020. 16:30

Nadležni poduzeli potrebne mjere protiv bjesnila

Resorno ministarstvo apeluje na stanovništvo da se pridržavaju predviđenih mjera i da imaju adekvatnu saradnju sa nadležnim institucijama, kako bi spriječili širenje ove opasne bolesti. 

Foto: Nedjeljko Jusup (ilustracija)
  • 76
  • 9
  • 0

Nakon što se ponovo javio slučaj bjesnila, utvrđen na lešu lovačkog psa, na području Srebrenice, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzelo je čitav niz mjera na suzbijanju i iskorjenjivanju bjesnila kod životinja, stoji u saopštenju Vlade RS.

Nakon što je izvršen epidemiološki uviđaj, proglašeno je ugroženo i zaraženo područje u prečniku od 10 kilometara, od samog žarišta, na teritoriji opštine Sreberenica, kao i na onom dijelu koji pripada opštini Bratunac, sa jasno propisanim mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila. 

U najavi oralna vakcinacija

Uz obaveznu preventivnu vakcinaciju životinja, zabranu prometa, naređen je i pojačan odstrel lisica i divljih mesoždera.

Ministar poljoprivrede, Boris Pašalić i pomoćnik ministra za veterinarstvo, Dragan Knežević, u utorak su obišli područje navedenih opština kako bi se uvjerili u adekvatno i pravovremeno sprovođenje propisanih mjera u borbi protiv ovog naročito opasnog zaraznog oboljenja. 

Zabilježen slučaj smrtonosnog bjesnila, prevencija je obavezna! 

Takođe, u predstojećih mjesec dana biće sprovedena akcija oralne vakcinacije lisica.

Zoonoza sa fatalnim ishodom

Bjesnoća predstavlja tešku zaraznu bolest od koje može oboljeti svaki sisar, a između ostalog i čovjek tako da se ubraja u zoonoze. Najčešće oboljevaju psi, vukovi, mačke i lisice. Životinje se zaraze virusom putem pljuvačke, tako da se bolest širi isključivo ugrizom.

Resorno ministarstvo apeluje na stanovništvo da se pridržavaju predviđenih mjera i da imaju adekvatnu saradnju sa nadležnim institucijama, kako bi spriječili širenje ovog opasnog virusa. 


Tagovi

Pojava bjesnila Iskorjenjavanje bjesnila Preventivna vakcinacija Boris Pašalić Dragan Knežević Zoonoza Oralna vakcinacija Adekvatna saradnja Nadležne institucije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete