Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.12.2020. 07:30
  • Basel, Švicarska

Na tržište stiže nova aktivna tvar insekticidnog djelovanja - dobra prema prirodi?

Novi je uradak iz laboratorija Syngente, kažu, rezultat kemijskih inovacija u klasi insekticida sistemika za suzbijanje kukaca koji sisanjem nanose velike štete ratarskim, voćarskim i povrtlarskim kulturama

Foto: Depositphotos/PIKNIK67
  • 114
  • 6
  • 0

"Uzbuđeni smo što farmerima nudimo novu aktivnu tvar koja pruža ciljaniju zaštitu od nekih najtežih i najštetnijih sisajućih insekata. Najbolji način na koji mogu opisati ovu inovaciju je da je dobra prema prirodi, ali štetna prema štetnicima!" rekao je Jon Parr, predsjednik sektora Globalne zaštite usjeva u tvrtki Syngenta Crop Protection najavljujući ovih dan lansiranje na svjetsko tržište nove insekticidne tvari Spiropidion.

Iz njihova laboratorija tvrde kako je ova inovativna tehnologija za zaštitu širokog spektra usjeva od štetnika koji se hrane sisanjem biljnih sokova istodobno sigurna za oprašivače i korisne kukce.

Time se uklapa u njihovo višegodišnje nastojanje da razvija inovativne i održive proizvode kao alate u antirezistentnoj strategiji zaštite bilja odnosno programima integriranog upravljanja štetnicima (IPM), koji će pomoći u zaštiti usjeva na učinkovit i ekološki održiv način.

Štitasti moljci 'tvrdokorni' su štetnici povrća (Foto: Depositphotos/ sweemingyoung)

Proizvod je, kažu, rezultat kemijskih inovacija u klasi insekticida sistemika koji pomažu biljkama 'iznutra', štiteći tako čitavu biljku od napada štetnika kao što su lisne uši, štitaste uši i štitasti moljci, koji sisanjem nanose velike štete visokodohodovnim voćarskim i povrtlarskim kulturama poput rajčice, naranče i dinje, ali i globalno važnim ratarskim kuturama poput pamuka i soje. Sve s ciljem, dakako, osiguranja kvalitete usjeva, prinosa i, u konačnici, egzistencije poljoprivrednika.

Strahuju da će im Zeleni plan ugroziti prinose, konkurentnost i prihode

Prva globalna registracija formuliranog proizvoda koji sadrži Spiropidion dobivena je u rujnu ove godine u Gvatemali, gdje će se proizvod u idućim mjesecima prodavati pod robnom markom ELESTAL® Neo, navode iz Syngenta Crop Protection najavljujući kako će se u narednim godinama proširiti i na ostala tržišta, pa se dobivanje dozvole za uporabu na području Europske unije očekuje u 2022.-2023.

Sve u svemu, u sljedećih šest godina, procjenjuju u tvrtki, ovaj će proizvod štiti poljoprivredne kulture u više od 60 zemalja na svim kontinentima, u vrijednosti prodaje na više od 400 milijuna američkih dolara

"Spiropidion je još jedan jasan primjer kako ubrzavamo ulaganja da bismo isporučili inovacije u biljnom zdravstvu koje će dati podršku poljoprivrednicima širom svijeta u njihovom produktivnom i održivom rastu", rekao je Parr.


Tagovi

Syngenta Zaštita usjeva Lisne uši Štitasti moljac Insekticid


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]