Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcija
  • 29.03.2023. 10:45

Na bh. granici zabranjen uvoz sjemena kukuruza iz Italije

Upućen je apel poljoprivrednim proizvođačima da repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 113
  • 8
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske, u okviru redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, zabranila je uvoz pošiljke sjemena kukuruza porijeklom iz Italije, u količini od 3.900 kilograma, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta.

Prilikom pregleda pošiljke inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta, a na osnovu izvještaja Poljoprivrednog instituta RS utvrđeno je da je klijavost bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena. Rješenjem inspektora uvozniku je zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljaocu.

Šta je važno za postizanje većih prinosa kukuruza?

"S obzirom na početak sjetvene sezone republička fitosanitarna inspekcija posebnu pažnju u ovom periodu posvećuje kontroli uvoza sjemena, sadnog materija i drugog poljoprivrednog repromaterijala koji će se prometovati na tržištu Republike Srpske. Domaća poljoprivredna proizvodnja ima poseban značaj za domaće tržište i domaću prerađivačku industriju, te nadležne institucije ulažu sve raspoložive resurse i kapacitete, u cilju postizanja što kvalitetnijih prinosa", saopćili su. 

Upućen je apel poljoprivrednim proizvođačima da repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, kod subjekata koji prometuju proizvode provjerenog kvaliteta, uredno deklarisane i označene.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Sjeme kukuruza Inspekcija Zabranjen uvoz Kvalitet sjemena


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.