Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na konje
  • 09.09.2020. 15:00

Monstruozno: Nepoznati počinioci napadaju konje, režu im uši, genitalije i kožu

U 20 francuskih departmana zabilježeni su stravični slučajevi sakaćenja konja. Nepoznati počinioci im režu uši, genitalije i kožu, a vlasnici i cijela država su u šoku.

Foto: Depositphotos/anjajuli
  • 431
  • 43
  • 0

"Stresno mi je i pomisliti što se dogodilo noć prije. Kad dolazimo ujutro ne znamo što ćemo zateći", kaže Didier Fruchet, vlasnik konjičkog kluba s oko 80 životinja u blizini Pariza.

On i drugi ljubitelji konja širom Francuske imaju razloga za zabrinutost. Kako prenosi fr24news, posljednjih nedjelja zemlja je šokirana nizom sakaćenja više od 150 ovih plemenitih životinja kojima su odsječene uši, genitalije i razrezana koža.

Šta im je motiv i dalje je nepoznato. Je li to mržnja prema životinjama? Čin neke sekte? Ili jeziv izazov koji se širi društvenim mrežama?

Monstruozni napadači i dalje nepoznati

Istražitelji nemaju čvrste tragove. Vlasti navode da se radi o napadima više nasilnika čije se metode razlikuju širom zemlje, što dodatno komplikuje istragu. 

Fruchet ništa ne prepušta slučaju i preduzeo je mjere opreza u svojim stajama u gradiću L'Isle Adam u departmanu Val-d'Oiseu, sjeverno od Pariza, a tim područjem patroliraju i žandari. Takođe, postavio je i nadzorne kamere koje detektuju pokrete. "Nije nas briga za cijenu sigurnosti naših konja", istakao je.

Gradić Val-d'Ois prvi put je zabilježio slučajeve napada u subotu. Dvije kobile su ranjene, ali nisu uginule. Jednoj su ozlijeđene genitalije, a druga ima posjekotinu dugu 30 centimetara na boku.

Jeziva okrutnost prema konjima: Ostavljeni da uginu od gladi

Tokom ljeta svakodnevno su dolazili izvještaji o novim sakaćenjima konja širom Francuske. "Zbog toga gotovo ni ne spavamo", dodao je Fruchet.

Policija je prošli vikend tragala za dvojicom osumnjičenih u regiji Cote-d'Or nakon što je vlasnik staja prijavio upad na njegovo imanje i ozljedu jednog konja. Koliko policija ozbiljno shvata ovaj slučaj, pokazuje to što je na teren poslato 40 žandara, policijski psi i helikopter, ali krivci zasad nisu pronađeni.

U ponedjeljak je u nacionalnoj istrazi uhapšen prvi osumnjičeni. Pritvoren je muškarac osumnjičen za napad na tri konja u departmanu Yonne jer je odgovarao opisu napadača. No, brzo je pušten bez podizanja optužnice. 

Više počinilaca, ali koji im je motiv?

Jahačica Eloise Lang iz Couerona na zapadu Francuske još je potresena zbog napada na njenog konja Ambitieuxa. "Vidjela sam da ima na desetine tragova ranjavanja nožem. Imao ih je na ramenima, boku, prsima. Posjekotine su bile veličine 30cm", rekla je. "Više gotovo i ne spavamo, stalno  razmišljamo o tome", dodala je. 

Slični napadi zabilježeni su u čak 20 francuskih departmana.

"Dvadesetak je slučajeva odsječenih ušiju, ali zabilježeni su i drugi napadi poput sakaćenja genitalija i ranjavanja oštrim predmetima", rekao je šef francuske žandarmerije, Hubert Percie du Sert. Kaže i kako ima puno počinilaca različitih metoda djelovanja.

Pokrenute su 153 istrage širom zemlje zbog nasilja nad konjima, objavio je ministar unutarnjih poslova, Gerlad Darmanin. Francuska nacionalna istražna agencija La Miviludes koja se bavi sektama i pomaže u ovoj istrazi, nije pronašla dokaze sotonskih obreda, ali ta mogućnost "još nije odbačena", rekao je du Sert.

Vlasti takođe strahuju da će novi napadi i neuspjeh policije da pronađe krivce, podstaći paranoju, čak i to da bi neki mogli uzeti pravdu u svoje ruke. 

Naime, dvije žene, majka i kćerka iz Bretanje, uskoro će na sud jer su prijetile ljudima koje su smatrale krivcima za napad na konje. Za prijetnju bi mogle dobiti do pet godina zatvora, a policija smatra neprihvatljivim da uzgajivači sami uzimaju pravdu u svoje ruke.


Tagovi

Francuska Ozlijede konja Sakaćenje Konji Gnusan čin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕