• Uginuli konji
  • 31.01.2020. 18:00
  • Toowoomba, Australija

Jeziva okrutnost prema konjima: Ostavljeni da uginu od gladi

Na imanju je ležalo 35 mrtvih i 8 ranjenih konja koji se nisu mogli micati. Većina ih je uginula od gladi.

Foto: Facebook/Jo Marsh 
  • 941
  • 95
  • 0

Organizacija za zaštitu i prava životinja u Australiji, napala je vladu, optužujući je da nije mogla zaštiti izgladnjele konje koji su zapeli na imanju u Queenslandu, prenosi news.com.au.

Jo Marsh žena je koja je 10. januara slučajno otkrila šta se događa na imanju na periferiji grada Toowoomba u području planine Gowrie (koja je takođe bila obuhvaćena ogromnim požarima). Stanje kakvo je zatekla bilo je zastrašujuće. Na imanju je ležalo 35 mrtvih i 8 ranjenih konja koji se nisu mogli micati. Većina ih je uginula od gladi, a kao dokaz Marsh je sve fotografirala i obavijestila Društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ALQ) koji su slučaj predali ministarstvu poljoprivrede Queenslanda.

Lokalci sami hrane konje, a vlada im brani

Nakon toga, lokalci su sami odlučili hraniti konje uz pomoć udruge koja je financirala većinu troškova. No, kako tvrdi Marsh, 22. januara im je rečeno da prestanu jer na taj način ometaju istragu. "Susjedi su osiguravali hranu sve dok u ponedjeljak iz Biosigurnosti Queenslanda nisu dobili upute da ih prestanu hraniti. Izuzetno smo zabrinuti za sudbinu preostalih životinja i imamo pitanja u vezi s režimom hranjenja i njihovim nadzorom."

Užas u Australiji, farmer morao usmrtiti krave ozlijeđene u požaru

Izvršni direktor ALQ-a, Chay Neal napao je vladinu organizaciju rekavši da je akcija zabrinutih susjeda spasila osam konja. "Susjedi su im proteklih sedmica davali male količine dodatne hrane jer ih je vlasnik hranio samo jednom dnevno. Hrana koju im je davao bila je nekvalitetna, mokra slama, a zahvaljujući susjedima konji nisu više gladovali.“

Biosigurnost u Queensland osporava verziju događaja ALQ-a, tvrdeći da se brinu o osam preživjelih grla. "Konji su pod veterinarskim režimom čiji je cilj povratiti im zdravlje i jačinu. Dalja veterinarska procjena planirana je za ovu sedmicu. Zbog njihovog stanja još nije bilo moguće premjestiti ih jer bi to moglo dodatno utjecati na njihovu dobrobit“, poručili su iz Biosigurnosti. Lokalci i Organizacija za zaštitu životinja se s time ne slažu, jer smatraju da ovčiji pelati i izmrvljeni sir nisu prikladni za hranidbu ovih životinja.  

Na imanju se nalaze i trkaći konji

Istraga koju su proveli ALQ i Koalicija za zaštitu trkaćkih konja utvrdila je i da je među leševima pronađenima na imanju Toowoomba bilo i pet trkaćih.

Trkaći konji završili u klaonici - mučeni dok su čekali klanje

Jedan od preživjelih, Flagflamenco, još uvijek je registriran kao aktivan za tamičenje Racing Australia.


Tagovi

Mrtvi konji Izgladnjeli konji Australija Queensland Trkaći konji Australija


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.