Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni izvoz
  • 16.03.2021. 16:00

Mogućnost izvoza u Kinu je prilika za domaće poljoprivrednike?

Pomenuta azijska zemlja najavila je da u narednih pet godina planira iz ovog dijela Europe udvostručiti uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Federalno ministarstvo poljoprivrede
  • 91
  • 231
  • 0

U toku jučerašnjeg dana održan je sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca sa ambasadorom Narodne Republike Kine u našoj zemlji, Đi Pingom, na temu osnaživanja saradnje u oblasti poljoprivrede i intenziviranja obima spoljnotrgovinske razmjene, stoji na zvaničnom sajtu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Razgovoru su prisustvovali i ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Šemsudin Dedić i Boris Pašalić.

Tom prilikom utvrđeno je da se u predstojećem periodu formira radna grupa čiji će zadatak biti ispunjavanje svih uslova, u cilju dobijanja dozvola i neophodnih certifikata, kako bi BiH mogla izvoziti poljoprivredne proizvode u Kinu, s im da je fokus posebno na mlijeku, crvenom mesu, medu i ljekovitom bilju. Takođe je naglasak bio na potrebi organizovanja bilateralnih sastanaka između stručnjaka iz ovog sektora, u cilju razmjene iskustava.

Imamo šta ponuditi i kneskom tržištu

Naime, ovom sastanku prethodio je nedavno održan Samit "17 plus jedan", između Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe, gdje je istaknuto kako je obim spoljnotrgovinske razmjene po prvi put premašio vrijednost od 100 milijardi dolara, dosegavši 103,15 milijarde u 2020 godini. I tada je pomenuta azijska zemlja najavila da u narednih pet godina planira iz ovog dijela Europe uvesti robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara, te isto tako udvostručiti uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Ove godine domaće povrće neće propasti, samo treba smanjiti uvoz

Ministar Dedić zahvalio se predstavnicima ove zemlje na spremnosti da povećaju robnu razmjenu sa Bosnom i Hercegovinom te istakao značaj saradnje i kako bi se trebali što prije ispuniti uslovi za izvoz naših proizvoda na kinesko tržište, koje otvara velike mogućnosti za domaće poljoprivrednike.

"Otvaranje kineskog tržišta važna je prilika za naše proizvođače, koji imaju kapacitete i iskustva da svoje proizvode, osim evropskim, ponude i tamošnjim potrošačima", potvrdio je i Košarac.

Dogovoreno je također da se održi sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u cilju razmjene iskustava i pozitivnih praksi u saradnji sa NR Kinom.


Tagovi

Izvoz u Kinu Kinesko tržište Poljoprivredni proizvodi Ministri poljoprivrede Staša Košarac Šemsudin Dedić Boris Pašalić Đi Ping


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.