Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • apel poljoprivrednicima
  • 16.07.2021. 15:30

Moguće izlivanje bujičnih potoka, zaštitite usjeve!

S obzirom na trenutnu hidrometeorlošku situaciju u RS, ministarstvo poljoprivrede apeluje na stanovništvo da zaštiti svoju imovinu zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta.

Foto: Sanja Dovečer (ilustracija)
  • 660
  • 392
  • 0

Za poljoprivredu često se kaže da je nezaštićena fabrika hrane pod otvorenim nebom. Biološka priroda proizvodnje, u kombinaciji sa nepredvidivim klimatskim faktorima i vremenskim (ne)prilikama, karakteriše je kao izuzetno visokorizičnu.

S obzirom na trenutnu hidrometeorlošku situaciju i na najavu obilnih padavina u Republici Srpskoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS apeluje na stanovništvo da zaštiti svoju imovinu zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta.

Preduzmite preventivne mjere !

Kako saznajemo iz nadležnog ministarstva, svi građani, privrednici i poljoprivrednici pozvani su da budu na oprezu i u pripravnosti, odnosno, da redovno prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i prate vremenske prilike, te da po potrebi preduzmu preventivne mjere zaštite, izmjeste mehanizaciju i zaštite poljoprivrednu proizvodnju.

Podsjećamo da je i pored Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozorenje na mogućnost izlivanja bujičnih potoka i mjestimičnih pojava klizišta izdao i EFAS - platforma Evropskog centra za poplave.

Juče ispaljeno 56 raketa, nije bilo štete od grada

Podsjetimo, prije par dana, a s obzirom na nestabilne vremenske prilike, sistem protivgradne zaštite "Protivgradne preventive" RS bio je u stanju pripravnosti, tačnije u nedjelju u intervalu od 11 pa do 22 sata.

"U periodu od oko 15 pa do iza 17 sati, na terenu su djelovale 32 protivgradne stanice i ispaljeno je ukupno 56 protivgradnih raketa na području lokalnih uprava Gradiška (četiri stanice, sedam raketa), Kozarska Dubica (osam stanica, 14 raketa), Prijedor (šest stanica, devet raketa), Banjaluka (14 stanica, 26 raketa)", precizno je navedeno u njihovom saopštenju.  

 Obilna kiša, poplave, suša, olujni vjetar, snijeg, tuča/grad, mraz i slično, nešto je protiv čega se farmeri ne mogu boriti niti mogu spriječiti i zbog toga poljoprivreda poslije nepogoda ovakvog intenziteta, zbraja vrlo često i milionske štete na širim područjima.


Tagovi

Moguće izlivanje Bujični potoci Pojava klizišta Preventivne mjere Apel Ministarstvo poljoprivrede Nestabilno vrijeme Obilna kiša Grad Suša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞