Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • protivgradna zaštita
  • 12.07.2021. 17:00

Juče ispaljeno 56 raketa, nije bilo štete od grada

Iz Protivgradne preventive navode da je jučerašnje dejstvo bilo 17 po redu u ovoj sezoni, te da je do juče utrošeno 435 protivgradnih raketa.

Foto: Bigstockphoto/Dreamfarmer (ilustracija)
  • 254
  • 89
  • 0

Tokom proteklog perioda, izuzetno visoke temperature i prognoze za moguće grmljavinsko nevrijeme dalo je naslutiti da će pojava grada biti neizbježna. Protivgradna preventiva Republike Srpske djelovala je u toku jučerašnjeg dana, sa 56 ispaljenih raketa i kako navode iz ovog preduzeća, nije zabilježena šteta od grada. 

Dejstvovano je na području Gradiške, Kozarske Dubice, Prijedora i Banja Luke, prenosi Srna. 

"U periodu od oko 15 pa do iza 17 sati, na terenu su djelovale 32 protivgradne stanice i ispaljeno je ukupno 56 protivgradnih raketa na području lokalnih uprava Gradiška (četiri stanice, sedam raketa), Kozarska Dubica (osam stanica, 14 raketa), Prijedor (šest stanica, devet raketa), Banjaluka (14 stanica, 26 raketa)", precizno je navedeno u njihovom saopštenju.  

Ni protivgradna zaštita nije apsolutna garancija !?

S obzirom na nestabilne vremenske prilike, sistem protivgradne zaštite bio je u stanju pripravnosti u toku jučerašnjeg dana u intervalu od 11 pa do 22 sata.

"Dozvola za dejstvo dobijena je od Centra letnih informacija (FIC), iz Banja Luke, u periodu od 14.28 do 18.56 sati. Preko dana postojala je zabrana korištenja vazdušnog prostora" navodi se u saopštenju.

Iz Protivgradne preventive napominju da je jučerašnje dejstvo bilo 17 po redu u ovoj sezoni, te da je do 11. jula, utrošeno 435 protivgradnih raketa.

Grad ponovo uništo usjeve - šteta je preko milion KM !

Kako smo prije par dana pisali, ni protivgradna zaštita nije apsolutna garancija da će se grad izbjeći. Prema nekim procjenama, protivgradna preventiva pruža zaštitu 40 do 60 odsto, a ostatak se nadoknadi ili izgradnjom sistema protivgradne mreže ili putem osiguranja zasada.

Ima teritorija u Bosni i Hercegovini gdje još uvijek ne postoje protivgradni sistemi sa raketama za razbijanje oblaka jer nikada kao do unazad par godina, grad nije bio česta pojava od koje su ljudi u strahu strepili.

Očito da je promjena klime ta koja bi i u idućem razdoblju mogla rezultirati čestoj pojavi vremenskih nepogoda. 


Tagovi

Protivgradna zaštita Grad Vremenska nepogoda Razbijanje oblaka Osiguranje zasada Protivgradne rakete


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]