Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad medvjeda
  • 19.06.2021. 14:15
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mudrike

Medvjedica juče napala ovcu u vlašićkom naselju i ubila je

Sezona je parenja i zakonom je zabranjeno ubijati medvjede. Međutim, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva daje dozvolu za odstrel.

Foto: Depositphotos/peterwey (ilustracija)
  • 525
  • 484
  • 0

U toku jučerašnjeg dana, došlo je do napada medvjedice na stado ovaca u vlašićkom naselju Mudrike. Tom prilikom zvijer je napala ovcu i ubila je. 

Kako prenosi Radiosarajevo.ba, povoljna okolnost je to što nije napadnut niko od mještana, a oni su je u strahu na sve moguće načine pokušavali otjerati.

"Medvjedica je sa dva mladunca došla u ovo vlašičko naselje, te ubila jednu ovcu. Na svu sreću, nije napala nikog od lokalnog stanovništva", potvrdio je predsjednik Lovačkog društva Srednobosanskog kantona, Enes Ibrak

Prema njegovim riječima, ova divlja životinja naviknuta je na ljude i nije se nešto puno uznemirila kada su je pokušali otjerati odatle. Takođe dodaje da je samo dan ranije bila u susjednom selu, nedaleko od Mudrika. "Kako tu nije pronašla ništa što bi joj bilo zanimljivo, došla je u drugo, obližnje naselje. Navikla je na ljude pa je zato i teško otjerati sa ovog područja", naveo je predsjednik Lovačkog društva SBK.

Medvjedica se nipošto ne smije ubiti !

Napominje da iako se pomenuta divlja životinja tjera od naseljenih mjesta, nikako se ne smije ubijati. 

"Sezona je parenja i zakonom je zabranjeno ubijati medvjede. Međutim, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva daje dozvolu za odstrel", pojasnio je Enes Ibrak.

Mrki medvjed nastavlja sa "posjetama", u Kostajnici uništio desetak košnica

Kako smo nedavno pisali i mještani kostajničkog sela Gumnjani nisu noćima spavali zbog posjeta nenadanog gosta - mrkog medvjeda. On se odvažio da priđe kućama i u jednom domaćinstvu uništio desetak košnica u potrazi za medom.

 Kostajnički lovci pokušavali su da pronađu rješenje u saradnji sa Lovačkim savezom, a prije svega su se nadali da će sam napustiti taj kraj, kao što je bilo i ranijih godina.

Kako je izgledao jučerašnji napad medvjedice, možete pogledati u videu ispod:


Tagovi

Napad medvjedice Stado ovaca Vlašićko naselje Lovačko društvo Enes Ibrak Lovci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.